Volledig scherm
© Frans Nikkels

Weerselo en Rossum: toch kans op behoud bibliotheek

DENEKAMP/WEERSELO - Er bestaat een gerede kans dat Weerselo en Rossum toch een eigen bibliotheekvestiging houden. Wethouder Ilse Duursma gaat de mogelijkheden daartoe onderzoeken.

Dat gebeurt op verzoek van een overgrote meerderheid van de gemeenteraad van Dinkelland. De fracties van de VVD, CDA, Lokaal Dinkelland en Algemeen Belang Dinkelland namen dinsdagavond een motie van deze strekking aan. Alleen de PvdA was tegen. Niet omdat fractieleider Cel Severijn geen voorstander is van een eigen bibliotheekvestiging in Weerselo en Rossum naast die in Ootmarsum en Denekamp. Maar omdat hij hij zich in het geheel niet kan vinden in de nieuwe weg die het bibliotheekbestuur noodgedwongen op last van de gemeente is ingeslagen.
Afspraken
De gemeenteraad stelde in zijn vergadering de kaders vast voor zogeheten prestatieafspraken met de Stichting Bibliotheek Dinkelland voor de komende 4 jaar. Onder meer is vastgelegd dat het bibliotheekbestuur zich moet zien te redden met een budget van 4 ton nadat in de afgelopen jaren al een bezuiniging is doorgevoerd van 25 procent. Door de vestigingen in Weerselo en Rossum af te stoten en over te hevelen naar een zogeheten Bibliotheek Op School waartoe ook de andere kernen overgaan, kan een besparing worden gerealiseerd. Maar het invoeren van de Bibliotheek Op School kost het bestuur ook weer een flinke investering.
Kritisch
Lokaal Dinkelland en de PvdA toonden zich daarom uiterst kritisch over de nieuwe kaders voor de bibliotheek. "Wij zijn diep teleurgesteld over dit voorstel", stelde Marie-Chantal Metz-Dekkers vast. "Het budget is ontoereikend voor nieuwe taken." Daarmee doelde zij op het instellen van een Taalpunt voor laaggeletterden en de Bibliotheek Op School." Voor haar was ook het sluiten van de vestigingen Weerselo en Rossum onbespreekbaar.

Oldenzaal e.o.