Volledig scherm
© ANP

Weerselo krijgt 'zachter' water

WEERSELO - Waterbedrijf Vitens is bereid het drinkwater in Weerselo te ontharden. De huidige waarde is erg hoog: 14.1 Duitse hardheid. Vitens wil het terugbrengen naar een niveau tussen de 5,6 en 8,9 Duitse hardheid.

Dat bevestigt woordvoerder Sebastiaan Kraaijeveld van Vitens.

Hardheid
Er zijn in Weerselo al jaren klachten over de hardheid van het water. Door de hogere hardheid slijten bijvoorbeeld (vaat-)wasmachines en installaties die gekoeld worden met water sneller.

Installatiekosten
In het dorp hebben verschillende particulieren zelf al een waterontharder laten plaatsen. Daarvoor moet, exclusief installatiekosten, al snel tussen de 800 en 1.000 euro worden neergeteld. Volgens Vitens is het water in Weerselo met 14.1 Duitse hardheid binnen de wettelijke normen en moet de bereidheid om die hardheid terug te brengen dus worden gezien als het tegemoetkomen aan de wens van klanten.

Van een bijdrage in de kosten van inwoners die zelf een onthardingsinstallatie hebben geplaatst, kan echter geen sprake zijn. "Nee, het water in Weerselo voldoet aan de wettelijke normen. Dat Vitens het desondanks wil ontharden, moet u zien als coulance", zegt woordvoerder Kraaijeveld.

Pompen
Weerselo zal echter nog wel even geduld moeten hebben. Eerst moeten de provincie Overijssel en Vitens het eens worden over de bronnen waar in de toekomst drinkwater kan worden opgepompt in Twente. Het aantal locaties waar dit gebeurt, is volgens Kraaijeveld momenteel ontoereikend.

"Tot voor een aantal jaren gebruikten we ook water uit het Twentekanaal", aldus de Vitens- woordvoerder. "Maar na een grote brand bij Vredestein, waarbij schadelijke stoffen in het water kwamen, is dat niet langer geschikt voor de drinkwatervoorziening. We zijn nu alweer enkele jaren met de provincie in overleg over wat de waterwinlocaties voor de toekomst moeten worden. Binnenkort zal dat worden vastgesteld. Daarna kunnen we wat aan de hardheid van het water in Weerselo doen."

Oldenzaal e.o.