Volledig scherm
Irma (midden) op weg naar Florida, met José rechts en Katja links op de foto. © AP

Weerseloos stel op de vlucht voor orkaan Irma in Florida

MIAMI/ WEERSELO - De verwoestende orkaan Irma is nog niet uitgeraasd, dit weekeinde is de Amerikaanse staat Florida aan de beurt. Een stel uit Weerselo is momenteel op vakantie in het gebied, maar van een echt vakantiegevoel is nog geen sprake.

Bjorn Lohuis (28) uit Weerselo stuurt een afbeelding via whatsapp. Daarop is een kaart te zien met de hotels waar hij en z’n vriendin Jolien (25) deze periode eigenlijk zouden verblijven in Florida, maar in de praktijk zullen ze de meeste locaties niet bezoeken. Met de orkaan Irma op komst, mogelijk de zwaarste ooit in Florida, hebben mensen die wonen of verblijven in de Amerikaanse staat de opdracht gekregen om het gebied te verlaten. ,,Het is letterlijk stilte voor de storm”, vertelt Bjorn. ,,Op zich is het weer nu nog prima, maar dat gaat volgens de nieuwsberichten snel veranderen. Het gaat op het nieuws ook nergens anders over.”

Rondreis met auto

Het stel kwam afgelopen maandag aan in Orlando voor een rondreis met huurauto van bijna twee weken. ,,Toen we donderdag in een supermarkt stonden, waren bijna alle schappen al leeg. De mensen kopen alles op vanwege de orkaan. We zijn gisteren van Orlando naar Cristal River gereden, normaal gesproken een ritje van anderhalf uur. We hebben er ruim vijf uur over gedaan, alles stond vast. Tolwegen zijn al vrijgegeven om de mensen de kans te bieden weg te komen uit het gebied. Ik ben niet echt bang geweest, maar toen je al die campers zag op de snelweg met mensen die echt op de vlucht zijn… Dan schrik je wel en besef je ook dat het beter is om te vertrekken.”

In plaats van richting het zuiden zijn ze gisteren naar het noorden gereden. ,,We hebben een hotel geboekt in Panama City Beach op zo’n zes uur rijden. Daar zitten we tot maandag, daarna kijken we wel weer verder.”

Telefoon continu in de hand

Volledig scherm
Lege schappen in de supermarkt © Bjorn Lohuis

Veiligheid staat boven alles. ,,Ik heb nog nooit zo veel berichten gekregen als de afgelopen tijd, iedereen is benieuwd hoe het gaat. Bij deze: het gaat goed”, lacht Bjorn. Maar de vakantie waar het stel zich zo op verheugde verloopt totaal anders dan gepland. ,,Je zit bijna continu met de telefoon in de hand om nieuws in de gaten te houden en dingen te regelen, terwijl je dat juist niet wil met vakantie. Maar oke, we moeten het er mee doen.”

Volgende week vrijdag staat de vlucht terug naar Nederland gepland vanaf Miami, de plek die waarschijnlijk vandaag te maken krijgt met Irma. ,,Ik neem aan dat die vlucht gewoon gaat, maandag gaan we kijken of we nog naar een aantal hotel van onze originele reis kunnen. We maken er het beste van en wat we tot nu toe wel hebben gezien en bezocht was echt prachtig.”

Oldenzaal e.o.