Volledig scherm
Go Planet speelde de hoofdrol in een Twentse vastgoedcrimi. © Lars Smook | De Twentsche Couran

Werkstraf geëist tegen Rossumer wegens taxatiefraude

AMSTERDAM/ROSSUM – Bij de rechtbank Amsterdam is donderdag een werkstraf van 120 uur geëist tegen vastgoedtaxateur Van der M. (44) uit Rossum. Tegen een collega-taxateur werd 180 uur werkstraf gevorderd en tegen hun werkgever, Zadelhoff, een geldboete van 250.000 euro.

De taxateurs zouden bij het bepalen van de waarde van amusementsboulevard Go Planet hun oren hebben laten hangen naar de wensen van de opdrachtgever van de taxatie, vastgoedhandelaar Klaas Hummel (58), eigenaar van de Museum Vastgoed Groep. Hummel had hen gevraagd de waarde van de gebouwen op Go Planet zo laag mogelijk te taxeren. Tegen Hummel werd twee jaar gevangenisstraf geëist.

Vermoord

Hummel had als mede-eigenaar van Go Planet belang bij een lage taxatie van het vastgoed. Hij moest na de dood van zijn compagnon Willem Endstra de nabestaanden van Endstra namelijk de helft van de waarde van de amusementsboulevard uitbetalen. Endstra werd in 2004 vermoord; hij had voor criminelen geld in vastgoed geïnvesteerd en dat werd hem uiteindelijk noodlottig.

Lage taxatie

Rossumer Van der M. en zijn collega van Zadelhoff Makelaars – nu Cushman & Wakefield - taxeerden de waarde van Go Planet op 2,45 miljoen euro. Go Planet werd uiteindelijk in 2007 voor 2,35 miljoen euro verkocht aan Aegri-Investment Company, een Zwitserse vennootschap. Daarachter bleek de ex-echtgenote van Hummel, Jeanette van D. (55), schuil te gaan. Tegen de erven Endstra was gezegd, dat het om een onafhankelijke Zwitsers partij zou gaan. Tegen Jeanette van D. werd wegens medeplichtigheid 240 uur werkstraf en een boete van een ton geëist. Zij wordt gezien als strovrouw.

Belastingontduiking

Nog geen zeven maanden na deze gearrangeerde verkoop, werd Go Planet voor 8 miljoen euro verkocht aan een kwartet Twentse zakenlieden. Niet alleen de erven Endstra werden zo benadeeld, er werd door deze constructie nog eens bijna 5,7 miljoen euro aan belasting ontdoken. Er zijn volgens het OM opzettelijk onjuiste aangiften vennootschapsbelasting, inkomstenbelasting en overdrachtsbelasting gedaan. Vastgoedhandelaar Hummel en zijn ex-vrouw investeerden de opbrengst van 7 miljoen euro in vakantieparken. De opbrengsten werden zo witgewassen.

De uitspraak is op 4 april.

  1. Ootmarsummer Toon Weierink had in 1978 primeur nieuwe kentekenplaat

    Ootmarsum­mer Toon Weierink had in 1978 primeur nieuwe kenteken­plaat

    OOTMARSUM - Op een elektrische auto van Natuurmonumenten is deze week het eerste exemplaar van de tiende serie kentekenplaten bevestigd. Ruim 40 jaar geleden, bij de presentatie van de vierde serie, was die eer weggelegd voor Toon Weierink uit Ootmarsum. Zijn uit Duitsland ingevoerde BMW kreeg het kenteken DB-01-BB. Die unieke gele plaat heeft hij altijd bewaard, de auto is al lang ingeruild maar nog steeds is hij het Zuid-Duitse automerk trouw gebleven.

Oldenzaal e.o.