Volledig scherm
© Carlo ter Ellen

Wintertijd in Weerselo? Pas als de koster tijd heeft

WEERSELO - De overgang van de zomertijd naar de wintertijd gebeurt op Het Stift bij Weerselo niet in de nacht van zaterdag op zondag, maar in de loop van zaterdagmiddag.

'Het hangt er vanaf wanneer ik tijd heb", zegt Henry Kleine Wiecherink en lacht. Want de koster van het eeuwenoude Stiftskerkje verzet de tijd handmatig. "En daarvoor klim ik zeker niet midden in de nacht de toren in. Niemand heeft hier in de gaten dat de torenklok vanmiddag al een uur achter staat. En zo wel, dan maakt niemand zich daar druk om."

Stilzetten
Kleine Wiecherink verzet de tijd weliswaar met de hand, maar niet door de uurwijzer terug te draaien. "Nee, ik zet de elektronische klok een uur stil." Tot voor een aantal jaren geleden werd het uurwerk nog met de hand opgewonden. De koster moest daarvoor elke dag de toren beklimmen.

Middeleeuwse klok
Het torenuurwerk van Het Stift dateert van rond 1500 en heeft derhalve grote historische waarde. Het is een van de oudste uurwerken in Nederland. Dat de klok middeleeuws is bewijst die ene wijzer. "Toen deze klok werd gemaakt was dat voldoende. Het leven was destijds nog niet zo jachtig."

Oldenzaal e.o.