Wonen als een Pool in Twente is zo slecht nog niet

videoENSCHEDE - Vaak dronken, luidruchtig en de taal nauwelijks machtig. De vooroordelen die bestaan over arbeidsmigranten uit Oost-Europa maken dat ze niet beschouwd worden als de gewenste nieuwe buren. Onterecht, in de ogen van huisvester Europrofessionals uit Denekamp. Een kijkje achter de schermen van een van hun Polenwoningen in Enschede.

Europrofessionals Denekamp


Europrofessionals, opgericht in 2000 door Frank Tijkorte en Olaf Smit, is gespecialiseerd in het detacheren en uitzenden van personeel, voornamelijk uit Duitsland en Polen. Dat was vroeger nog voor 4 tot 8 weken - Polen gebruikten hun vakantie om hier fors te verdienen - tegenwoordig blijven ze langer en zijn de inkomensverschillen kleiner. „Een paar honderd gezinnen hebben sindsdien hier een bestaan opgebouwd, dankzij ons”, zegt Tijkorte trots. Volgens directeur Martin ter Elst is het bedrijf toonaangevend in Nederland, als het gaat om huisvesting. „Ik durf met droge ogen te zeggen dat we op dat vlak de beste zijn.” Zelf omschrijft hij het in voetbaljargon. „Wij zijn van Champions League-niveau.”

De auto’s met wit kenteken verraden de aanwezigheid van Polen in deze buurt. Maar wie niet weet om welk huisnummer het gaat, zou de woning niet kunnen vinden. „Zo moet het ook”, zegt Marcel Veldhuis, van Europrofessionals uit Denekamp, dat in Twente ruim 500 arbeidsmigranten huisvest. „Als je aan de buitenkant niet kan zien dat er Polen wonen, doen we het goed.”

Zojuist heeft hij de deur geopend van een pand in de Hengelosestraat in Enschede, om te laten zien hoe zij het verblijf van hun werknemers geregeld hebben. Zes mensen wonen er tijdelijk in de woning, die nog het meest weg heeft van een studentenhuis. Er is een gezamenlijke keuken, in het woongedeelte staan drie grote koelkasten, er is een badkamertje met douche, een toilet en een schoonmaakrooster. Niets bijzonders. 

Belangrijkste verschillen: het is er een stuk schoner dan in een doorsnee studentenhuis. Er hangt een geur van pas gewassen kleding, lege bierblikken zijn er niet te bekennen. En het is er warmer. De thermostaat geeft 24,5 graden aan. „Dat is bijna overal zo”, geeft Veldhuis lachend toe. „Ze vinden het lekker als het warm is.”

Oldenzaal e.o.