Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Bert Jansen

Zorgen in Dinkelland over effect vuil grondwater

DINKELLAND - De gemeenteraadsfractie van Lokaal Dinkelland wil van het college van B en W weten of en zo ja wat de gevolgen voor Dinkelland zijn van een lek op het olieveld in Emlichheim (deelstaat Nedersaksen).  Daar zijn volgens de Duitse krant Bild jarenlang miljoenen liters vervuild water weggelekt. Dat is lange tijd onopgemerkt gebleven. 

Naar aanleiding van het artikel van dinsdag in Bild is raadslid Mari-Chantal Metz namens Lokaal Dinkelland in de pen geklommen. Ze wil weten of het college van Dinkelland op de hoogte is van deze vervuiling. En hoe lopen de grondwaterstromen vanuit Duitsland naar Nederland, vraagt ze zich af.

Geschrokken

Tot slot wil ze antwoord op de vraag of het vervuilde grondwater van over de grens effect heeft op de waterwingbieden in Dinkelland, bijvoorbeeld via de Dinkel, die zich nabij Neuenhaus ‘afsplitst’ van de Vecht.

 „Ik ben wel geschrokken van dat artikel. Wij zijn geen deskundigen en daarom moet het college dat maar laten uitzoeken. Het is niet mijn bedoeling om paniek te zaaien”, laat Metz weten. „Maar we maken ons wel zorgen. Zo’n lekkage kan ook zomaar grensoverschrijdende effecten hebben.”

Injectiepunt

Het enorme lek is ontstaan doordat een buis over een lengte van 60 meter is doorgeroest. Daardoor kon bij een injectiepunt vier jaar lang in totaal zo’n 220 miljoen liter vervuild grondwater weglekken. Dat dit pas veel later aan het licht kwam en niet eerder is opgemerkt door zowel het bedrijf  - Wintershall Dea - als toezichthoudende instanties, verbaast Detlev Schulz-Hendel van de Groenen in Nedersaksen.  

Volgens de olieproducent bestaat er, aldus het krantenartikel, geen gevaar voor mens en milieu. De vraag hoe het zo lang kon duren voordat het omvangrijke lek werd ontdekt, is onderdeel van het lopende onderzoek door de openbaar aanklager. 

Normen overschreden

Politicus Schulz-Hendel heeft tegenover Bild verklaard dat de normen voor het grondwater vele malen zijn overschreden. Dat geldt volgens hem voor de hoeveelheid van het kankerverwekkende benzol (factor 423) en chloride, borium en barium (factor 200), zegt hij in het artikel. „De veiligheidsmaatregelen hebben schromelijk gefaald”, stelt hij vast.

Het olieveld in Emlichheim is een van de oudste in Duitsland. Het bedrijf Wintershall Dea boort er al 75 jaar naar olie.  Door middel van boringen wordt water uit de voorraadplaatsen in het olieveld samen met de olie naar boven gepompt. Daarna belandt het water onder druk weer naar de ondergrondse opslagplaatsen. De boringen zijn sinds oktober vorig jaar gestaakt. Het bedrijf gaat de oorzaak onderzoeken en beziet hoe zo’n verontreiniging in de toekomst kan worden voorkomen.

  1. Molenaars uit Ootmarsum steken zorg een hart onder de riem

    Molenaars uit Ootmarsum steken zorg een hart onder de riem

    OOTMARSUM - De vrijwillige molenaars van de molen van Oude Hengel in Ootmarsum steken de mensen in de zorg die tot het uiterste gaan om corona-patiënten te helpen een hart onder de riem. Dat doen ze met behulp van een groot wit doek met daarop een groot rood hart op de hoogste van de vier wieken. Een spontaan initiatief dat dit weekeinde tot stand kwam in de geest van de landelijke oproep om een wit t-shirt met een rood hart voor de ramen van huizen en andere panden te hangen.

Oldenzaal e.o.