Zoveel inwoners uit Dinkelland geven toestemming voor orgaandonatie
In Dinkelland is vorig jaar het aantal inwoners dat expliciet toestemming geeft voor orgaandonatie gelijk gebleven. In die gemeente zijn, net zoals in 2021, zo'n 8.600 donoren. Dat blijkt uit onderzoek van de dataredactie van deze site.
In het Donorregister kunnen personen van twaalf jaar of ouder aangeven of ze orgaandonor willen zijn. In de gemeente Dinkelland kunnen ongeveer 23.600 12-plussers hun keuze laten registreren in het Donorregister.
Effect nieuwe donorwet
In de zomer van 2020 ging er een nieuwe donorwet in. Deze wet legt vast dat elke Nederlander van achttien jaar en ouder, wanneer zij zelf geen keuze invoeren, automatisch in het Donorregister komt te staan met de registratie 'geen bezwaar tegen orgaandonatie', wat wettelijk wordt gezien als een 'ja'. In de oude donorwet moest er expliciet een keuze worden gemaakt. Door de de nieuwe wet zijn er nu miljoenen potentiële donoren bijgekomen.
In de gemeente Dinkelland hebben ongeveer 5.100 inwoners van achttien jaar en ouder geen keuze opgegeven en geven dus automatisch toestemming. Het gaat om 22 procent van alle potentiële donoren. Om en nabij 19 procent geeft expliciet géén toestemming.
Tekst gaat verder onder de kaart
In totaal geven bijna vijf miljoen Nederlanders geven expliciete toestemming voor orgaandonatie. Om en nabij 342.300 mensen daarvan komen uit de provincie Overijssel. Dat is hoger dan het landelijk gemiddelde. In Overijssel geven 265.900 inwoners aan géén toestemming te geven voor orgaandonatie, dat is ongeveer 26 procent van alle inwoners uit deze provincie. Het percentage mensen van achttien jaar en ouder met geen bezwaar tegen orgaandonatie bedraagt daar 21 procent.
Record aantal orgaandonaties
Begin dit jaar liet de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) weten dat er in 2022 meer orgaandonaties plaatsvonden na overlijden dan ooit tevoren. Het aantal orgaantransplantaties met organen van postmortale (overleden) donoren steeg vorig jaar met 13 procent ten opzichte van 2021.
,,Het is super dat meer mensen geholpen konden worden. Of de nieuwe donorwet hierin een rol heeft gespeeld, weten we nog niet", legt Geertine Zwijnenburg van de NTS uit. ,,Er overleden in 2022 namelijk ook meer mensen in het ziekenhuis en alleen als iemand in het ziekenhuis komt te overlijden is orgaandonatie mogelijk." Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) gaat later dit jaar onderzoek doen naar de oorzaak van de stijging.
Wachtlijst
In januari stonden er 1247 patiënten op de wachtlijst voor een orgaandonatie, een daling van vier procent ten opzichte van een jaar eerder. Het is volgens Zwijnenburg mogelijk dat de daling te maken heeft met de toename van het aantal transplantaties, maar ook daar is (nog) geen bewijs voor. ,,De criteria om op de wachtlijst te komen zijn streng en worden geregeld aangepast, dus het aantal wachtenden kan ook om die reden toe- of afnemen", aldus Zwijnenburg.
Verantwoording onderzoek
Voor dit artikel zijn cijfers gebruikt van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het gaat om cijfers over de registraties in het Donorregister, per gemeente. Om gemeenten met elkaar te kunnen vergelijken, zijn de absolute aantallen omgerekend naar percentages.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
-
PREMIUM
Werd 36 miljoen subsidie terecht uitgekeerd? 765 regionale ondernemers houden zich stil
Meer dan een derde van de 2200 werkgevers in Twente en de Achterhoek, die in de coronatijd loonkostensubsidie ontvingen, hebben over de vijfde en zesde periode nog geen definitieve berekening ingeleverd. Ze hebben daarvoor nog een week de tijd.Oldenzaal -
PREMIUM
‘Zwarte dag’ van P. (49) lijdt tot wilde achtervolging: ‘Het leven hoefde niet meer voor mij’
Gerrit P. (49) reed in 2021 na een wilde achtervolging bijna een politieauto van de weg in de buurt van Den Ham. Hij wist op dat moment niet dat deze werd bestuurd door dezelfde agente die een paar dagen eerder bij hem voor de deur had gestaan. Want zijn ex en kinderen maakten zich grote zorgen om hem.Deurningen -
PREMIUM
Nieuwe columnist Brecht (17): ‘Eén moment van zwakte, en je hele middelbareschooltijd is waardeloos’
Het is weer mei, dé maand waar eindexamenleerlingen het hele jaar naartoe hebben gewerkt: tijd voor de centrale eindexamens. Een periode van een paar weken die even zwaar meetelt als de vier, vijf of zes jaar die je daarvoor hebt doorstaan. Klinkt vreemd? Dat vind ik ook.Oldenzaal -
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger.
-
PREMIUM1
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
-
-
-
Volgende stap in procedure Windpark De Lutte, Prowind zoekt naar betrokken inwoners
De Gedeputeerde Staten van Overijssel hebben een besluit genomen over de volgende stap van de procedure Windpark De Lutte. Om het park te kunnen realiseren, moet er een Milieueffectrapport (MER) opgesteld worden. Inmiddels is de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) vastgesteld.De Lutte, Oldenzaal -
PREMIUM
Op boodschappenjacht in Duitsland: een hype of scheelt het echt in de portemonnee?
Als je de hype mag geloven, ben je een dief van je portemonnee als je in Nederland je boodschappen doet. In Duitsland moet je zijn, zeggen de fans op het groeiende aantal Facebookgroepen die zich daarmee bezighouden. Maar is het over de grens wel echt zo veel goedkoper?Enschede