Volledig scherm
© Wouter Borre

Zussen uit Lattrop vieren samen 200 mooie levensjaren

OOTMARSUM - Sientje Rerink (98) en Annie Olde Loohuis (102) pakken elkaar bij de arm en heffen het glas. „Proost”, roepen ze in koor. De zussen uit Lattrop vierden zondag dat ze samen maar liefst 200 jaar zijn geworden. „Dit had je van tevoren toch niet kunnen bedenken”, zegt mevrouw Olde Loohuis.


Heel verrast zijn haar tien kinderen niet, want de familie lijkt gezegend met goede genen. „Hun broers, een tweeling, werd samen ook ouder dan negentig jaar”, vertelt dochter Marian Mittendorf op het terras van De Weemhof in Ootmarsum, de feestlocatie voor vandaag. Wat de zussen van deze bijzondere feestdag verwachten? „Niet zoveel”, zegt mevrouw Rerink eerlijk. „Ik ben al zo vaak jarig geweest.”

Groot gezin
De zussen groeiden op in een gezin van negen in een boerderij in Lattrop. Hun broers en zussen zijn er inmiddels niet meer. Maar mevrouw Rerink woont nog altijd naast het ouderlijk huis, helemaal zelfstandig in een bungalow. „Ik heb alleen tafeltje dekje”, vertelt ze. En daar is ze maar wat blij mee, want dan is er meer tijd voor leukere dingen dan koken.

Katten
Ze is nog altijd druk in de weer met haar tuin. Deze week zijn de rozenstruiken nog bemest. Ook voert ze dagelijks de katten die hun weg naar de bungalow elke keer weer weten te vinden. „Eerst voer ik de katten en dan pak ik de krant uit de brievenbus. Die lees ik elke dag.” En dat doet de 98-jarige zonder bril, want ook die heeft ze nog niet nodig.

Fotoboek
Met het verstrijken van de jaren is de band met haar zus er gek genoeg niet sterker op geworden. Mevrouw Olde Loohuis ziet en hoort slecht en dat bemoeilijkt de communicatie tussen de zussen. De 102-jarige woont sinds kort in het Ootmarsumse Huize Franciscus, vertellen de kinderen. „Ik krijg er ook geen woord tussen”, zegt mevrouw Olde Loohuis bedremmeld. Haar dochters lachen en houden zich wijselijk stil.„Ik moet nog een nieuw fotoboek aanschaffen”, zegt ze voor de grap. Ze is onder de indruk van alle belangstelling vandaag voor haar verjaardag die ze op 2 april vierde. Zus Sientje is maandag wel echt jarig.

Lourdes
Vroeger, toen ze nog jonger waren, was hun band wel sterker. Flarden van herinneringen komen weer boven: samen collecteren voor de kerk, reizen naar Lourdes. „Daar ben ik wel tien keer geweest”, vertelt mevrouw Rerink. „In Rome zijn we ook geweest. We gingen er wel veel op uit.” Die tijd is niet meer, maar de herinneringen samen zijn voor altijd.

Oldenzaal e.o.