Volledig scherm
Stork © Stork

Als eerste naar 'Stork!'

Lezers van Tubantia krijgen de primeur van het theaterstuk over 150 jaar Stork. Een dag voor de officiële première bent u welkom.

Volledig scherm
Roosmarijn Luyten © Willem van Walderveen

Arbeiders sleutelen aan grote motoren, op het spoor wordt met spoed een locomotief gerepareerd en iets verderop kiest het publiek de nieuwe Miss Stork. Wie deze zomer, achter het NS-station, langs de oude fabrieksgebouwen naar het theaterterrein wandelt, maakt vanaf dat moment al onderdeel uit van Stork!

Bij de Ketelfabriek aan de Laan van Zuid speelt zich deze zomer een avondvullend theaterspektakel af. Bezoekers wanen zich in het jaar 1968, toen het in Hengelo groot feest was, vanwege het honderdjarig bestaan van machinebouwer Stork. De voorstelling vertelt op adembenemende manier hoe een klein begonnen familiebedrijf duizenden Tukkers werk verschafte en Twente wereldwijd op de kaart wist te zetten.

Ode aan Twentse maakindustrie

Volledig scherm
Niels Gooijer. © Willem van Walderveen

Stork!, een theaterstuk over dromen en daden, is een ode aan de Twentse maakindustrie. Begonnen met textiel en metaal, nu vooral bekend door zijn hightechbedrijven. De makers, die vorig jaar ook achter Het Verzet Kraakt in Almelo zaten, verwachten 25.000 bezoekers bij de zeker vijftien voorstellingen. Inmiddels zijn al 10.000 kaarten verkocht.

Bezoekers zijn direct onderdeel van het grote verhaal. Vanaf vijf uur 's middags is er van alles te beleven op het Verenigingsplein. Verleden, heden en toekomst komen daar samen. Stork maakt onbetwist onderdeel uit van het Hengelose en Twentse DNA-profiel. Het bedrijf had zijn eigen activiteiten en initiatieven op het gebied van theater, zang, sport en recreatie. Van visvereniging tot zangkoor, allemaal vertegenwoordigd op het plein.

Spoorverbinding

Volledig scherm
Laus Steenbeeke. © Willem van Walderveen

Voor de ontwikkeling van Stork was een spoorverbinding van levensbelang. In 1866 reed de eerste trein van Hengelo naar Enschede. Aansluiting op het Duitse kolengebied bij Ibbenbüren werd een jaar eerder gerealiseerd. Om stoomkracht te leveren voor de industrie, moesten kolen worden aangevoerd. Voor Hengelo betekenden de spoorlijnen een verlossing uit een isolement. Museum Buurtspoorweg (MBS) uit Haaksbergen laat de treinhistorie herleven en komt met een stoomlocomotief naar het theaterspektakel.

Om zes uur gaat iedereen in de grote tent aan tafel. Toprestaurant 't Lansink verzorgt samen met andere Hengelose horecazaken en Theaterhotel Almelo een driegangenmenu met drankjes. Frank Hendriks van de Twentse Bierbrouwerij voorziet de gasten van Stork Jubileumbier. Wie liever wijn (rood en wit) of water wil, wordt op zijn wenken bediend.

Samenwerking profs en amateurs

Volledig scherm
Han Oldigs. © Willem van Walderveen

Om acht uur begint de eigenlijke voorstelling. In totaal vijfhonderd amateurspelers en vrijwilligers zijn betrokken bij deze mix van theater, dans, zang en verbeelding. Een professionele cast tekent samen met amateurspelers, een combo en een groot Twents harmonieorkest voor Stork! Blikvanger is een reusachtige constructie die publiek en acteurs als (tijd)machine meeneemt in de geschiedenis.

Niet alleen de opkomst en ondergang van het bedrijf lopen als rode draad door de voorstelling. De sociale verbondenheid met Hengelo, de grote economische betekenis voor Twente, het betreurde afscheid van de familie Stork, de omstreden koerswijziging van de nieuwe directie en een heus liefdesverhaal doorsnijden het anderhalf uur durende schouwspel, dat bij ondergaande zon een ontroerende ontknoping krijgt.

Kom naar de lezerspremière

De muziektheaterproductie Stork! gaat over de opkomst en ondergang van de machinebouwer in Hengelo en de wijze waarop de werknemers en directie van het familiebedrijf de pieken en dalen beleven. De voorstellingen (23 augustus tot en met 22 september) zijn op het voormalige Stork-terrein in Hengelo, pal achter het NS-station. Metropool Hengelo, Wilminktheater Enschede en Theaterhotel Almelo verzorgen de productie.

Woensdag 22 augustus (aanvang 17.00 uur) kunt u als eerste het spektakelstuk bezoeken. Een dag voor de officiële première is er een speciale Tubantia-lezersvoorstelling. U krijgt een compleet programma met een ontvangst, voorprogramma, driegangendiner, voorstelling en het boek over Stork van schrijver Jaap Scholten. U krijgt dit boek - tegen inlevering van uw coupon - uitgereikt op het terrein. Het diner is samengesteld door topkok Lars van Galen van sterrenrestaurant 't Lansink. U eet samen met andere bezoekers aan lange tafels. De drank is bij uw arrangement inbegrepen. Er is wijn, water en Stork-jubileumbier.

Om 20.00 uur begint de openluchtvoorstelling. U zit overdekt op één van de tribunes. Er is plaats voor 1250 toeschouwers. Einde voorstelling: circa 21.30 uur (er is geen pauze). Na de voorstelling kunt u terecht op het gezellige horecaplein. Bij de première en alle weekendvoorstellingen is er na afloop livemuziek. Bent u 22 augustus verhinderd ? Kies dan op ons bestelformulier een andere datum en bestel kaarten. Data: 23/8, 24/8, 25/8, 30/8, 31/8, 1/9, 6/9, 7/9, 8/9, 13/9, 14/9, 15/9, 20/9, 21/9 en 22/9.

Wilt u een rolstoelplaats reserveren? Deze zijn uitsluitend telefonisch te boeken via het Theaterhotel : + 31 546 80 30 00. Uw lezersarrangement kost 55 euro (inclusief diner, drank, voorstelling en boek).

Boek snel: tubantia.nl/club