Volledig scherm

'Clinton en Trump' debatteren op UT

Ontmoet Trump en Clinton op de Amerikaanse verkiezingsavond. Lezers van de Twentsche Courant Tubantia zijn welkom in Vrijhof Enschede.

Wordt er tot het laatste moment door de kandidaten en hun campagneteams met modder gegooid in de strijd om het felbegeerde presidentschap van de Verenigde Staten? Iedereen die geïnteresseerd is in de vraag hoe Hillary Clinton en Donald Trump elkaar in verkiezingstijd bestrijden, is van harte welkom op de Election Day in het Amfitheater van de Vrijhof, op de campus van de Universiteit Twente.

Studium Generale
Studium Generale, het informatie- en debatcentrum, houdt op dinsdag 8 november (19.30 tot 22.30 uur) in samenwerking met De Twentsche Courant Tubantia een Amerikaanse verkiezingsavond. De twee meest in het oog springende hoofdgasten op deze gratis toegankelijke bijeenkomst zijn de lookalikes van Hillary Clinton en Donald Trump.

Acteurs
De Nederlandse acteurs Jet Pagnier en Vincent Linthorst kruipen in de huid van respectievelijk de democratische en republikeinse presidentskandidaat. Ze gaan in debat met elkaar en zullen vragen beantwoorden. Prof. mr. dr. Hans de Bruijn, verbonden aan de TU Delft, analyseert de debatstijl en het taalgebruik van de beide kandidaten.

Boek Obama
De Bruijn schreef het boek Barack Obama en de kunst van de politieke toespraak. Tevens schrijft hij wekelijks een column voor dagblad Trouw, waarin hij het thema 'framing' behandelt. Het 'framen' van politici is een veelgebruikte methode om een bepaald negatief of stereotype beeld van de opponent neer te zetten.

Oneliners
De republikein Donald Trump gebruikt veelvuldig oneliners om Hillary Clinton in de hoek te zetten. De kandidaat van de democraten laat ook geen middel onbenut om haar tegenstander verbaal te elimineren. De twee ingehuurde acteurs maken dit in woord en gebaar duidelijk.

Popcorn
In de pauze is er popcorn met een drankje. Het tweede deel van de verkiezingsavond bestaat uit een discussie met het publiek. Er is een deskundigenpanel met onder anderen prof. Ramses Wessel.

Engels
Hoewel de voertaal Engels is, zal een deel van de gesprekken gewoon in het Nederlands gaan. Een internetjournalist van TC Tubantia houdt gedurende de avond bij hoe er in de media wordt gereageerd op de polls en eerste uitslagen. Op grote beeldschermen kan het publiek de actuele stand van zaken volgen.

Het Amfitheater biedt plaats aan zo'n 200 belangstellenden.