Volledig scherm
© Toma Tudor

Eerbetoon aan BB King

ENSCHEDE - De Oude Markt in Enschede moet met Pinksteren de sfeer ademen van Memphis’ beroemdste straat: Beale Street. Gezellige kroegjes, kraampjes met lp’s, cd’s, posters, boeken en kleding en podia met livemuziek van artiesten die Amerikaanse blues, soul, rock-’n-roll en country brengen.


Het podium bij de Grote Kerk krijgt in vergelijking met de voorgaande twee edities van het Memphis Heart & Soul Festival een transformatie: kleiner, intiemer en sfeervoller. „Het publiek komt op één meter van de artiesten te staan”, vertelt Tonnie Buitink, één van de vooorgangers bij het pinksterfestijn.

Memphis in Enschede
„Wie het podium ziet waant zich in de beroemde B.B. King’s Blues Club, aan Beal Street in Memphis”, bezweert Bert Bennink. Neonlicht, ouderwetse lampen en een sfeervol decor. Uitgerekend op het moment dat vorig jaar het Memphis-festijn in Enschede begon overleed in Las Vegas blueslegende B.B. King. De 89-jarige componist, gitarist en zanger kreeg een grootse uitvaart, waarbij ook burgemeester A.C. Wharton aanwezig moest zijn. De ‘mayor’ liet zich verontschuldigen in Enschede en stuurde zijn rechterhand Jack Sammons als vervanger naar het festival in de bevriende Cottontown.

Eerbetoon
„Het leek ons een passend eerbetoon om ditmaal B.B. King centraal te stellen”, vertelt Willy Berends, die binnenkort met het Team Memphis in Amerika de laatste contracten hoopt af te sluiten. Zeker is dat Memphis Jones, ‘de levende reclamezuil van Memphis’ de driedaagse in Twente presenteert. Ook steekt de huisband van B.B. King’s Blues de oceaan over. „Zij gaat als vaste coverband de hoofdacts begeleiden”, verduidelijkt Raymond Nijenhuis, die met Ruben de Wilde het organisatieteam completeert.

Kunst
Beeldend kunstenaar Sonna Krom heeft een fraai portret gemaakt van B.B. King. Het schilderij wordt binnenkort in Memphis overhandigd aan de partnerstad. Tijdens het festival strijden jonge bandjes om een award. Ze moeten allemaal een nummer van B.B. King spelen. Pinksterzondag is er in Enschede een grote gospelshow, die het midden houdt tussen een swingende Amerikaanse kerkdienst en een Nederlandse pinkster-samenzang.

Wie herinnert zich rock-’n-Roll rellen Enschede?
In september 1956 ontstaan er rellen op de Oude Markt in Enschede, naar aanleiding van Rock around the clock. Na de vertoning van deze film gaan honderden jongeren uitbundig zingen en dansen op het plein. Gelijktijdig is in de St.Jacobuskerk de installatie van een nieuwe pastoor. Het feestgedruis dringt door tot in de kerk, waar ergernis en ophef ontstaat.De commissaris van politie, aanwezig in de kerk, wil de jongeren ‘tot de orde roepen’, maar wordt al snel overstemd en uitgejoeld.

Agenten snellen toe en ontruimen het plein met gebruik van wapenknuppels. De hele avond blijft het onrustig, en een aantal jongeren wordt opgepakt.
De volgende dag sluit de politie het plein af voor auto’s en herhalen zich de ‘rock-’n-rollrellen’, met protestmars naar politiebureau.Bij het Memphis Heart & Soul Festival (14, 15, 16 mei) op de Oude Markt in Enschede krijgen Rock around the clock en de rellen van 1956 aandacht.

De Twentsche Courant Tubantia roept ooggetuigen op zich te melden bij krant. Wie was er destijds bij als ‘relschopper’, passant of agent? Wie heeft foto’s of krantenknipsels?

Stuur uw informatie aan TC Tubantia, Dolf Ruesink, Postbus 183, 7500 AD Enschede.