Volledig scherm
Spelers van Sportclub Enschede maken een ereronde door het park. © Archief G.J. van Heekpark

Graven in rijke historie van jubilerende G.J. van Heekpark in Enschede

ENSCHEDE - Hardloper Emil Zátopek, voetballer Abe Lenstra en koningin Wilhelmina horen bij de geschiedenis van het G.J. van Heekpark. Het park bestaat komend jaar 100 jaar. Bij het komende eeuwfeest kunt u historie schrijven.

Meer dan welke andere buitenplaats in Enschede zou je het G.J. van Heekpark een typische 'plek van het volk' kunnen noemen. Zeker in de periode voor de Tweede Wereldoorlog. Het door textielfabrikant Gerrit Jan van Heek (1837-1915) aan de inwoners geschonken park was in de gloriejaren een populair trefpunt voor sport en ontspanning.

Sport

Was het naastgelegen Van Lochemspark vooral bedoeld om te wandelen en dieren te weiden, in het grotere Van Heekpark nam de sport een voorname plek in. Voetbal, atletiek, cricket, tennis, korfbal, schaatsen en boksen, je kunt het zo gek niet bedenken of het gebeurde op deze plek. Werd er vroeger veel gedanst, vandaag de dag zijn er nieuwe bewegingsvormen. Joggers rennen, rekken en strekken op de paden en gazons. Het park als moderne bootcamp.

Het honderdjarig bestaan wordt volgend jaar met talrijke activiteiten gevierd. Zo werkt auteur Doreen Flierman hard aan een lijvig boek over de geschiedenis, ontwikkeling en betekenis van het park, dat sinds 1995 het predicaat rijksmonument draagt. De presentatie is bij de officiële viering, eind september 2018, in aanwezigheid van vertegenwoordigers van gemeente, rijk, provincie en de familie Van Heek.

Koningsspelen

Het programma wordt volgend jaar ingeluid met de Koningsspelen (19 en 20 april). Verder de afronding van de parkrenovatie (20 april), een kidsrun als onderdeel van de Enschede Marathon (22 april), een sportdag met tennis, cricket, jeu de boules, boksen, golf en American Football (26 mei), Culturele Zondag Enschede (8 juli) en de eeuwviering (september).

Tubantia doet een beroep op haar lezers in Twente en de Achterhoek om herinneringen op te halen. Graven in de rijke historie van het park. We zijn vooral op zoek naar bijzondere verhalen en opmerkelijke gebeurtenissen, al dan niet met foto's, tekeningen, knipsels of andere documenten.

Lezersactie

Vele honderdduizenden inwoners van onze regio hebben in het recente of verdere verleden wel eens een evenement, sportwedstrijd, herdenking of andere gebeurtenis in het park bezocht. Deel uw verhaal met ons en maak kans op een feestelijk onthaal in het theehuis Wattez, onderdeel van het G.J. van Heekpark. We zijn benieuwd wat er uit één eeuw parkgeschiedenis naar boven komt.

We zijn op zoek naar persoonlijke verhalen, anekdotes, herinneringen en foto's. Stuur alleen foto's in als ze in verband staan met een bijzondere belevenis die u zelf (of familie) heeft meegemaakt in het park. De jury bestaat uit: Martien Molenaar (commissie van beheer), Doreen Flierman (auteur van jubileumboek) en Dolf Ruesink (journalist Tubantia).

Doe mee

De inzenders van de tien beste bijdragen krijgen een feestelijke ontvangst met koffie en gebak in theeschenkerij Wattez. De winnaars gaan met een grote appeltaart naar huis. Een selectie van verhalen en foto's wordt gepubliceerd in deze krant en/of op de website. De prijsuitreiking en publicatie van de beste inzendingen is begin 2018. Alle winnaars krijgen daarvan tijdig persoonlijk bericht.

Insturen van bijdragen kan tot 1 december, via e-mail: d.ruesink@tctubantia.nl of schriftelijk: De Twentsche Courant Tubantia (Dolf Ruesink), Lonnekerspoorlaan 114, 7523 JM Enschede.

Voor meer informatie: www.parkeninenschede.nl