Het Grote Geheim van Goor

Zelfs de koning heeft de nieuwe ouverture ‘Van Oranje’ nog niet gehoord. Apollo Goor oefent nog.

Vorstelijk èn feestelijk. Dat is de ouverture Van Oranje. Gecomponeerd door de Twentse dirigent Carl Wittrock (47). Zaterdag 30 november beleeft het muziekstuk zijn première. In aanwezigheid van koning Willem-Alexander en koningin Máxima speelt het harmonieorkest van Apollo uit Goor de ruim zes minuten durende compositie in de Haagse Ridderzaal. Het is het officiële begin van de viering van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden.
Op dit moment is het nog steeds ‘Het Grote Geheim van Goor’. Behalve de musici van het in de hoogste muziekdivisie uitkomende Apollo, is er niemand in Nederland die weet hoe de ouverture Van Oranje klinkt.

Dirigent Carl Wittrock en voorzitter Ruben van den Burg van het in 1919 opgerichte gezelschap, dat volgend jaar dus het 95-jarig bestaan viert, twijfelen tijdens het interview zelfs óf ze de goed verborgen gebleven naam van het in opdracht gecomponeerde nummer wel mogen vrijgeven. „Dat is aan het Nationaal Comité”, zegt componist Wittrock.

Uitgerekend de in de gemeente Hof van Twente woonachtige commissaris van de Koning Ank Bijleveld-Schouten, verleende vorig jaar haar plaatsgenoot Carl Wittrock de eervolle opdracht om een hymne te maken ter gelegenheid van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden. Dat Wittrock’s ‘huisorkest’ Apollo het stuk mocht uitvoeren, lag in het verlengde van het verzoek.
„Voor ons een geweldige happening’, meent Ruben van den Burg, die spreekt van een ware ‘hype’ in de vereniging met 180 leden, acht formaties en met theater De Reggehof als thuisbasis.
Zaterdag 30 november zal Apollo met 78 musici plaatsnemen op het balkon in de Haagse Ridderzaal. „Dat wordt nog een hele operatie”, voorspellen Monique Zweers en Monique Kappert, die namens het orkest de publiciteit verzorgen. „De grote instrumenten moeten naar boven worden getakeld, want via de nauwe trap lukt dat niet.” Na een korte doorloop moet Apollo klaar zijn voor de vuurdoop, ten overstaan van een exclusief gezelschap genodigden, met leden van het Koninklijk Huis en het kabinet als belangrijkste aanwezigen.
Algemeen wordt verondersteld dat het - destijds - koningin Beatrix was die de wens voor een bijzondere ouverture heeft geuit. „De koninklijke familie heeft van oudsher een sterke band met de harmonie en fanfare”, weet Wittrock. „Zo was prins Bernhard beschermheer van de Koninklijke Nederlandse Federatie van Muziekverenigingen.” Orkesten speelden ook altijd een belangrijke rol bij het traditionele defilé op paleis Soestdijk. Het Nationaal Comité formuleerde dat er een stuk moest komen dat voor alle amateurorkesten in Nederland ‘speelbaar’ moet zijn.
„Feestelijk, koninklijk en óók een beetje statig, dat waren voor Wittrock de uitgangspunten toen hij vorig jaar aan het componeren sloeg. „Ik heb de ouverture, die 6 minuten en 22 seconden telt, drie delen gegeven: een openingsfanfare, vervolgens een sneller en vrolijk deel, met afsluitend een hymne.” De compositie kreeg de titel Van Oranje en wordt door de maker getypeerd als ‘filmische muziek’. Welke filmbeelden dit oproept, wil hij niet zeggen. „Dan ga ik het nummer al inkleuren. Iedereen mag er zijn eigen fantasie bij hebben.”
Na de première in Den Haag wordt Van Oranje vrijgegeven. Elk orkest in Nederland mag - dat is de uitdaging - een eigen versie instuderen en die via een upload bij het Nationaal Comité aanmelden voor een landelijke wedstrijd. Een vakjury, met componist Wittrock als één van de leden - bepaalt de beste en meest originele inzending. Het winnende orkest mag zijn versie van Van Oranje in september 2015 uitvoeren bij de slotmanifestatie van 200 jaar Koninkrijk in het Amsterdamse theater Carré.

Harmonieorkest Apollo is uitgesloten van deelname. „Wij hebben ons feestje dan wel gehad”, zegt Van den Burg lachend.

feest op strand, in ridderzaal en circustheater

Nederland is jarig. Het Koninkrijk der Nederlanden bestaat 200 jaar. Dat wordt 30 november gevierd. De landing van Prins Willem Frederik uit 1813 wordt nagespeeld op het strand bij Scheveningen. Huub Stapel speelt de rol van de prins. Honderden acteurs, marine en luchtmacht (F-16’s) doen mee. In de Ridderzaal is ’s middags de officiële herdenking. Koning Willem-Alexander, koningin Màxima en prinses Beatrix zijn eregast. Ank Bijleveld-Schouten houdt als voorzitter van Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk een toespraak. Apollo (Goor) speelt o.l.v. Carl Wittrock voor het eerst speciale muziekstuk ‘Van Oranje’. In Circustheater Scheveningen is ’s avonds feestelijk programma met Ruben Nicolaï als presentator. De NOS zendt alle onderdelen (Strand, Ridderzaal en Circustheater) live uit op Nederland 1. De 78 musici van Apollo mogen als medewerker het programma in Circustheater bijwonen. Vijftig inwoners Overijssel krijgen uitnodiging voor avondprogram. ​