Volledig scherm
Jolien Leussink won de Cultuurprijs Geert Christenhusz in 2011. Inmiddels is ze theaterdocente in Oldenzaal.

Kansen voor theatertalent met Christenhuszprijs

Heb je talent op gebied van dans, cabaret, muziek of theater? Geef je dan op voor de Christenhuszprijs.

Duizend euro, een beeldje, plaquette, een professionele fotosessie en een interview in de krant. Dat alles wacht de winnaar van de nieuwe Christenhusz Theaterprijs. De tweejaarlijkse verkiezing, genoemd naar schrijver/musicus Geert Christenhusz (Oldenzaal), krijgt een vernieuwde opzet. Bij de editie 2017 is de inschrijving niet langer beperkt tot talenten uit Twente. Ook jonge musici, dansers, cabaretiers en zangtalenten uit Salland kunnen zich aanmelden voor de competitie.

Regionaal
Begonnen als een talentenjacht voor beloften uit Oldenzaal en omgeving, heeft de Christenhusz Theaterprijs zich ontwikkeld tot een regionale wedstrijd voor beoefenaars van kleinkunst. Doelstelling van de oostelijke prijs is het stimuleren en begeleiden van talent uit alle theaterdisciplines.

In het comité van aanbeveling zitten Diet Gerritsen (zangeres en actrice), Tineke Grootenboer (coördinator podiumkunsten Universiteit Twente), Herman Finkers (cabaretier), Paul van Vliet (cabaretier), Theo Schouten (burgemeester van Oldenzaal), Ernst Daniël Smid (zanger) en André Manuel (cabaretier).

Deelname is mogelijk in twee categorieën: beloften (12 tot en met 18 jaar) en talenten (19 tot en met 25). De editie 2015 leverde een overwinning op voor Melvin Coolen & Marit Goossen (beloften) en Anne-Linde van de Veen (talenten).

Voorrondes
Om het regionale karakter van de wedstrijd te benadrukken, worden volgend jaar voorrondes gehouden in Almelo (Hof 88), Deventer (Schouwburg) en Enschede (Vestzaktheater). De data zijn nog niet bekend. De finale staat al wel vast. Stadstheater De Bond in Oldenzaal vormt 22 november (aanvang 20.15 uur) het toneel voor de eindstrijd. Bezoekers bepalen welke artiest de publieksprijs wint. De Twentsche Courant Tubantia stelt een professionele fotoshoot beschikbaar en plaatst een interview met de winnaar in de krant.

Kandidaten kunnen zich tot 1 april aanmelden bij de organisatie van de talentenjacht op christenhusztheaterprijs.nl.