Volledig scherm
Candy Man van Anke Pothoven uit Losser. © Dolf Ruesink

Kleurig uit de kast komen tijdens Kunst in het Volkspark

ENSCHEDE - Regenbogen, verbroken ketens. Lezers van de krant komen kleurig uit de kast in het Volkspark.

Benieuwd openen ze de deuren van een fraai bewerkt kastje. Welke verrassende boodschap schuilt er in dit kunstwerk ? Bezoekers van de manifestatie Kunst in het Volkspark zijn op ontdekkingstocht. Op het centrale gazon in het Enschedese park staan tachtig kleine houten kastjes tentoongesteld. Het zijn de inzendingen van evenzoveel lezers van De Twentsche Courant Tubantia.

Statement
'Kom uit de kastjes' luidt dit jaar het thema van een artistieke lezersactie, opgezet met Artikel 1 Overijssel, de organisatie die opkomt voor gelijke rechten. Twee maanden geleden konden belangstellenden een onbewerkt kastje afhalen om er - geheel naar eigen inzicht - een kunstwerk met een ‘statement’ van te maken.

Coming out
Zo veelkleurig als de samenleving is, zo bont ook de verscheidenheid van de inzendingen. Sommige amateurkunstenaars gebruiken deze gelegenheid voor een echte ‘coming out’. Ze komen er - met leuke creatieve vondsten - voor uit dat ze homo, lesbisch, biseksueel of transgender zijn. Anderen uiten zich minder persoonlijk, maar geven aan hoe belangrijk gelijke rechten zijn, ongeacht iemands geaardheid.

Stijlvormen
De ontwerpers hebben in sommige gevallen voor dezelfde stijlvormen gekozen. Zo is de regenboog populair en blijkt de kleur roze te overheersen. Bij enkele kastjes blijven de deuren gesloten. Nog niet iedereen durft anno 2016 echt naar buiten te komen. Een aantal deelnemers verwerkt een spiegel in het kunstwerk, om daarmee de nieuwsgierige passant een spiegel voor te houden. ‘Wat je zegt, dat ben je zelf’, is een van de slogans achter de klapdeurtjes.

Metaforen
Uit een kooitje ontsnapte vogels, mannen en vrouwen die ketens verbreken, een opengewerkt slot op de deur, iemand die op wolken - gemaakt van watjes - een nieuw leven instapt, een veelkleurige zebra in een zwart-wit landschap. Het zijn veelgebruikte metaforen bij deze geëngageerde lezersactie, die de tongen los maakt bij veel bezoekers tijdens de 23e editie van deze internationale kunstmarkt in het groen.
Vorig jaar wierpen professionele kunstenaars zich op hetzelfde thema.

Verrast
Nick Thies van Artikel 1 is verrast door het resultaat van de amateurs. „Ik had niet verwacht dat de creativiteit, vindingrijkheid en kwaliteit zo hoog zou zijn. In feite laten de deelnemers van nu veel meer betrokkenheid en emotie zien. Dit is een collectie van hoog niveau." Alle tachtig kastjes worden dit najaar nogmaals tentoongesteld in Enschede.

Juryprijs
Vijf inzenders kregen een speciale juryprijs (boek en fles wijn) uitgereikt. De winnaars zijn : Anke Pothoven uit Losser (Candy Man), Margaretha Sawaryn uit Weerselo (Vrouw in de wolken), Bartine Kruger uit Enschede (Sportheld in koffer), Hans Sleeuwits uit Enschede (OP klompjes aanvoelen) en Kiki Krabbe uit Weerselo (Gouden mannen).

Volledig scherm
Vrouw in de wolken van Margaretha Sawaryn uit Weerselo. © Dolf Ruesink