Volledig scherm
© Dolf Ruesink

Madurodam kleurt Twents

DEN HAAG - Vijftig Tukkers komen als poppetje in de miniatuurstad, ze krijgen een eigen plekje in Madurodam.

Voor Thea Pullen (Hengelo) en Froukje Postma (Markelo) kan de dag niet meer stuk: op de kop af 65 jaar geleden sloten ze, op 4-jarige leeftijd, als plaatsgenootjes vriendschap in Twente. "Vandaag vieren we op deze bijzondere plek ons jubileum als vriendinnen."

Vip-gast
Vijftig lezers van De Twentsche Courant Tubantia zijn een dag vip-gast in de miniatuurstad aan de rand van Den Haag. Ze krijgen een exclusief kijkje achter de schermen, bezoeken werkplaats en laboratorium en gaan 's middags in de 3D-scan, voor een levensechte Shapeways-miniafbeelding van 9 centimeter hoog.

Schoolverlof
Brent de Graaf (11) uit Losser is de jongste deelnemer aan deze gezamenlijke tour van Tubantia en Oad. Het busbedrijf uit Goor krijgt een eigen bus (schaal 1 op 25) in het park. "Mooi om hier Nederland in het klein te zien", zegt Brent, die schoolverlof kreeg bij De Verrekijker, op de voorwaarde dat hij zijn klasgenoten in groep 8 verslag uitbrengt. Voor moeder Cindy heeft het weerzien met Madurodam extra betekenis. "Ik ben geboren en getogen in Den Haag."

Goede ideeën
"Fantastisch dat jullie zoveel goede ideeën voor ons park aandragen", zegt directeur Joris van Dijk bij de begroeting van de groep in het zonovergoten park. De baas van Madurodam is op een verhoging gaan staan om de Tukkers te verwelkomen. "De directeur van het miniatuurpark mag nooit boven de 1.80 meter uitkomen", grapt Van Dijk.

Wensenlijst
Van Dijk neemt de wensenlijst uit Twente in ontvangst. Op de eerste plaats staan de markante zouthuisjes uit het winningsgebied in de driehoek Hengelo-Enschede-Haaksbergen. Samen met de verwerkingsfabriek van AKZO/ Nobel zouden de huisjes een aanwinst voor het park kunnen zijn. Een inventieve lezer nomineerde ook de uraniumverwerker UCN in Almelo. "Een echte verrijking voor Madurodam."

Oude Twentse gewoonten
"Het zou prachtig zijn om in Madurodam iets terug te zien van oude Twentse gewoonten", oppert Michel Ruwe (Enschede). "Blazen op de midwinterhoorn bij een put uit Bentheimer zandsteen."

Verbazing
Er zijn oude herinneringen en nieuwe ervaringen. De deelnemers vallen soms van de ene verbazing in de andere. Herman Olthof (Haaksbergen) concludeert dat Madurodam alle verwachtingen heeft waargemaakt. "Ik ben net naar het toilet geweest en kan het nu beamen: werkelijk alles is hier veel kleiner."