Volledig scherm
Twee vluchtelingenkinderen op Lesbos in hun sheltersuit. © Stichting Sheltersuit

Oproep Sheltersuit: maak een warm gebaar en schenk uw oude slaapzak

Wereldwijd slapen miljoenen mensen noodgedwongen op straat. Nu de winter nadert, dreigt de vrieskou. Stichting Sheltersuit uit Enschede helpt daklozen en vluchtelingen met een wind- en waterdichte jas, die in een handomdraai tot slaapzak kan worden veranderd.

Het is een drukte van belang in de ateliers van Sheltersuit. Tientallen medewerkers doen hun best om nog voor de jaarwisseling drieduizend beschermende pakken te maken. De een haalt de voering uit oude slaapzakken, een ander snijdt stof voor mouwen en capuchons uit tentstof. Naaimachines ratelen onophoudelijk. Zodra een nieuwe serie pakken gereed is, worden de jassen- en slaapzakken in een speciale rugtassen gestopt.

Sheltersuit is een bijzonder initiatief dat naadloos past bij de oostelijke mentaliteit van aanpakken en elkaar helpen. Uit gedoneerde restproducten van textielbedrijven, achtergebleven spullen op festivalterreinen en door particulieren afgegeven oude slaapzakken worden in Enschede pakketten gemaakt voor daklozen en mensen die her en der in de wereld op de vlucht zijn voor oorlog, geweld en achtervolging.

Puzzelstukjes

Volledig scherm
Sheltersuit, met printontwerp van Bas Kosters © Dolf Ruesink

Uit gedoneerde restproducten van textielbedrijven, achtergebleven spullen op festivalterreinen en door particulieren afgegeven oude slaapzakken maakt Sheltersuit hulpmiddelen voor daklozen en mensen die her en der in de wereld op de vlucht zijn voor oorlog, geweld en vervolging. Bij Sheltersuit lijken alle puzzelstukjes op bijzondere wijze bijeen te komen. Zo bestaat het personeel voor een belangrijk deel uit vrijwilligers en statushouders, die ooit als vluchteling in beroerde omstandigheden op straat of in een opvangkamp leefden. Nu helpen ze lotgenoten met de productie van het beschermende slaappak.

De stichting werkt nauw samen met internationale hulporganisaties en kan rekenen op steun en donaties van bedrijven als Ten Cate (Nijverdal), Nomad, COATS en 3M.

Eindejaarscampagne

Met een grote eindejaarscampagne hoopt Sheltersuit drie vluchtelingenkampen in Europa te voorzien van drieduizend pakken. Het gaat om Sarajevo (Bosnië), Duinkerke (Frankrijk) en een Grieks eiland.

Omdat er op dit moment een tekort is aan materialen voor de fabricage van de Sheltersuit, doet de stichting een beroep op lezers van de twee Overijsselse dagbladen, Tubantia en De Stentor. Zij kunnen een warm gebaar maken naar de vele dakloze kinderen en volwassenen. Met het beschikbaar stellen van een oude slaapzak, of het doneren van geld, helpt u een in nood verkerende medemens.

Defecte rits is geen bezwaar

Sheltersuit wil deze winter drieduizend pakken gesponsord krijgen en uitdelen aan kinderen en volwassenen in de vluchtelingenkampen van Sarajevo, Lesbos en Duinkerke.

Voor de fabricage van dit water- en winterdichte pak is dringend behoefte aan slaapzakken. U kunt als lezer van deze krant de mensen in de vluchtelingenkampen helpen. Maak een warm gebaar en stel een slaapzak beschikbaar. Dat kan in de actieperiode van 24 november tot 24 december 2018.

U kunt slaapzakken per PostNL versturen, inleveren bij Sheltersuit of afgeven bij één van de kringloopwinkels in uw woonplaats. Het gaat alleen om slaapzakken (géén dekens), al dan niet gereinigd. Een defecte rits is geen bezwaar. De sluitingen worden namelijk verwijderd.

Inleveren slaapzakken

Tijdens kantooruren (maandag-vrijdag, van 09.00 tot 17.00 uur) afgeven bij de receptie van Sheltersuit, Rigtersbleek-Zandvoort 10, 7521 BE Enschede.

Versturen via de post

Standaard via PostNL; verzendkosten van 6,50 euro, kosten voor de verzender).
Post- en afleveradres:
Stichting Sheltersuit
Rigtersbleek-Zandvoort 10
7521 BE Enschede

Inleveren bij Kringloopwinkels

Het Goed en De Beurs doen mee aan de actie. Bij de volgende filialen kunt u slaapzakken inleveren.

Het Goed Enschede
Lonnekerbrugstraat 99
7547 AK Enschede

Het Goed Hengelo
Hamerstraat 21
7556 MZ Hengelo

De Beurs Oldenzaal
Lubeckstraat 32
7575 EE Oldenzaal

De Beurs Losser
Gronausestraat 9A
7581 CC Losser

De Beurs Denekamp
Kloppendijk 52
7591 BT Denekamp

De Beurs Tubbergen
Oldenzaalseweg 8
7651 KC Tubbergen

Geld doneren?

Heeft u geen slaapzak beschikbaar, maar wilt u toch een medemens helpen de vrieskou te overleven? Geef warmte en doneer een financiële bijdrage naar keuze. Scan de op deze pagina afgebeelde QR-code met een Tikkie app of een iPhone camera.

U kunt ook doneren via de site: sheltersuit.com/tubantia