Volledig scherm
Lezers van de krant verkennen met de Enterse zomp het veranderende Reggedal tussen Enter en Rijssen. © Dolf Ruesink

Slingerend over de Regge

De Regge krijgt haar natuurlijke loop terug. In de Enterse zomp verkennen lezers van Tubantia hoe rivier en landschap veranderen. 

Geruststellende woorden van de schippers Bonne Wijnterp en Johan Braamhaar. ‘U hoeft niet bang te zijn om te verdrinken. Het water is niet dieper dan een meter’. Vanaf de Enterse Waarf begint de zomp ‘De Vriendschap’ aan een verkenningstocht in het Reggedal. De 25 passagiers aan boord van de platbodem krijgen tijdens de zomerse excursie zowel de oude als de nieuwe situatie te zien.

Veel interesse

‘We varen voor een deel over de nog gekanaliseerde Regge’ vertelt Gerdrik Bruins, adviseur bij Waterschap Vechtstromen. Op de kade en wal staan in dit gebied nog veel bomen. Die worden gekapt om ruimte te maken voor nieuwe natuurlijke oevers en een brede uitloop van de rivier. ‘Zo kunnen we bij hoog water en overstromingen veel beter het water opvangen’.

Alle zeilen zijn bijgezet om de vele belangstellenden voor de excursies een ontvangst, uitleg en vaart te kunnen aanbieden. Er is zoveel interesse voor de door het waterschap, De Twentsche Courant Tubantia en de De Enterse Zomp aangeboden excursies, dat de zomp volgende week donderdag 28 juni nog twee keer van wal steekt.

Plan voor de toekomst

Dat het klimaat verandert is een feit. Om te voorkomen dat het Reggedal te maken krijgt met ernstige wateroverlast, hebben provincie, waterschap en gemeenten de handen ineen geslagen. Er is landbouwgrond aangekocht en een plan gemaakt voor herinrichting. Twee particulieren gaan 84 hectare grond beheren. Landschap Overijssel werkt mee. Nick Hoekman van het waterschap legt het allemaal uit, nadat de lezers bij de werf ontvangen zijn met koffie en krentewegge.

‘Jammer dat al die landbouwgrond moest verdwijnen’, reageren Jan en Cobi Stokreef uit Deldenerbroek. Boeren in de omgeving waren aanvankelijk niet enthousiast. Na de excursie is het beeld bijgesteld. ‘Gelukkig krijgen ze vervangende grond terug’. Het echtpaar Stokreef geniet van hun extra lange excursie. ‘We kwamen met de zomp vast te zitten bij het keerpunt en ook viel de motor nog even uit’, schatert Cobi.

Lees verder onder de foto

Volledig scherm
Gerdrik Bruins van Waterschap Vechtstromen legt uit waarom rivier De Regge een andere loop en vorm krijgt. 'Bredere oevers om beter het water kunnen opvangen'. © Dolf Ruesink

Cijfertjes voor de kennis

In 2,5 uur wordt de kennis van de deelnemers op een drietal fronten flink bijgespijkerd. Het waterschap komt met achtergrondinformatie, feiten en cijfers. Omdat de Regge gaat ‘meanderen’ (slingeren door het landschap) wordt de huidige lengte van 10,5 km. opgerekt tot 11,7 km. Er komt 115 hectare nieuwe natuur, waardoor een natuurgebied van in totaal 160 hectare ontstaat.

Volledig scherm
© Dolf Ruesink

Het nieuwe Reggedal is belangrijk voor de recreatie. Zo is er al 6,8 km. fietspad aangelegd. Het gebied is ideaal om te wandelen. Er verdwijnt weliswaar 9,7 hectare bosgebied, maar daar komt 11,9 hectare streekeigen beplanting voor terug, met nog eens 10 hectare ‘spontane’ bosachtige beplanting. ‘Hout moet, houdt moed’ is de slogan. Van omgezaagde bomen is inmiddels een nieuwe houten brug gerealiseerd. Dat verzacht de pijn.

Je komt ogen tekort

Het is goed toeven in de zomp op het langzaam kabbelende water. ‘Dat was vroeger wel eens anders!’ vertelt schipper Braamhaar. ‘Vaak werd vanuit de textielfabrieken vervuild water geloosd. Als er in Goor blauwe of groene verf was gebruikt, dan kreeg de Regge plotseling die kleur. Die wantoestanden maken we vandaag de dag gelukkig niet meer mee’.

‘Ik heb vandaag veel opgestoken’, zegt Jan Jonker uit Hengelo. ‘Over de historie van de zompen, de bouw van die boten en de vroegere betekenis van Enter voor de handelsvaart wist ik nagenoeg niets’. Voor Annemarie Hendriks uit Nijverdal was vooral de boottocht een belevenis. ‘Wat een mooie omgeving en prachtige natuur. Waterlelies, eenden, vogels, vlinders, beekjuffers en watervlooien, je komt gewoon ogen tekort.’

Vaart u ook mee ?

Vanwege het grote succes van de lezersexcursies in het Reggedal Enter zijn er donderdag 28 juni 2018 twee extra vaarten en informatiebijeenkomsten. Waterschap Vechtstromen en Tubantia ontvangen u met koffie en krentewegge, daarna is er een presentatie van de (deels al gerealiseerde) plannen en krijgt u een film over de historie van de Enterse zompen te zien. 

Na een bezichtiging van de Enterse Waarf, waar de zompen worden vervaardigd, is er een rondvaart van circa een uur. Aan boord krijgt u uitleg van de schippers en een deskundige van het waterschap.  Er zijn nog plaatsen vrij. Lezersprijs 7,50 euro. Boek snel: tubantia.nl/club

Volledig scherm
© Dolf Ruesink