Terug naar de sixties
Doe meeENSCHEDE - Lange haren, vrijheid, bier drinken, joint roken en languit in het gras naar popmuziek luisteren: eind jaren 60 ontstonden de beatfestivals. Wat zijn uw herinneringen aan Markelo en Lochem?
Delen per e-mail
Fietsend met een groep vrienden, stoer op de Tomos-brommer of, nog hipper, als beginnend automobilist in een oude Eend of Kever: zo trokken honderden en later duizenden jongeren vijftig jaar geleden naar één van de vele openluchtfestivals in de Achterhoek en Twente.
Jeugdcultuur
„We wilden naar een eigen plek waar je ongestoord kon luisteren, dansen, roken, drinken en een leuk meisje versieren”, is de uitleg die Pel Kotkamp (73) en Henk van de Wetering (67), beiden uit Hengelo, geven aan de jeugdcultuur van eind jaren 60.
De 'ouwe rockers' zijn actief in het Poparchief Twente, leggen met andere vrijwilligers de geschiedenis van muzikanten, groepen, beatclubs, discotheken, concerten en festivals vast. Ook is het duo betrokken bij de komende reünie van het Beatfeest Markelo.
Traditie
Jongeren kozen in de roerige jaren 60 steeds vaker hun eigen weg, zetten zich af tegen het gezag, gingen niet meer met hun ouders naar de kerk, sloten zich aan bij de protestbeweging, kozen hun eigen vrije haardracht en kleding en experimenteerden met softdrugs.
Dauwtrappen op Hemelvaartsdag werd van een religieuze traditie een nieuwe vorm van uitgaan. De Kösterskoele in Markelo was op 4 mei 1967 als eerste het decor voor een heus beatfestijn met de Haagse band The Golden Earrings als trekker.
Nieuw fenomeen
„Voor mij was het de eerste kennismaking met dit nieuwe fenomeen”, blikt Van de Wetering terug. „Als 16-jarig drummertje van HUN mocht ik het podium op. Tien regionale bandjes deden mee aan een concours. Dat was de formule van het eerste beatfestijn in Oost-Nederland.”
Onder de bezielende leiding van wijlen Herbert Spier ontwikkelde Markelo zich tot een jaarlijks terugkerende happening op Hemelvaartsdag. In het begin met Sinalco-limonade, Hengelo's Bier en beatmuziek als voornaamste wapenfeiten. Markelo schopte het tot negen edities.
Grote namen
De Lochem Popmeeting van de gebroeders Carlier volgde in 1968. Met grote namen en veel meer publiek hield men het tien jaar langer vol dan Markelo.
Kotkamp: „Lochem trok publiek uit alle windstreken, er kwamen vreemde vogels op af. Het was veel alternatiever van aard. In Markelo zag je het 'gewone' publiek uit de regio. Bier drinken en naar leuke muziek luisteren: dat ging het om.”
Overeenkomsten
Wie in de poparchieven de talloze zwart-witfoto's bestudeert, ziet ook overeenkomsten. Zowel in Markelo als Lochem veel 'langharige jongeren in spijkerbroek', publiek dat op houten bankjes of relaxed in het gras ligt, verliefde stelletjes aan de bosrand en vaak bezoekers die onder plastic schuilen voor de regen.
De festivals in beide plaatsen gaan op herhaling. Markelo maakt alsnog zich op voor een lustrumfeest. De verlate tiende editie van het Beatfeest is op Hemelvaartsdag (10 mei) in de oude vertrouwde Kösterskoele. De Lochem Popmeeting 2.0 staat genoteerd voor zaterdag 21 juli. Het openluchttheater bestaat 80 jaar en het is 50 jaar geleden dat het festival begon: dubbel feest.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Nachtclub Edda als voorproefje
Om het nieuwe theaterseizoen van het Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede op een feestelijke manier te openen, wordt theater De Kleine Willem omgebouwd tot een ouderwets gezellige nachtclub, waar gastvrouw Edda von Glitzkarinskaya (Eddy van der Schouw) een keur aan artiesten ontvangt en samen met het publiek vooruitblikt op het nieuwe seizoen. -
Lezersmenu oktober 2020: PoortBulten De Lutte
Na een stevige wandeling door het historische bomenpark of een fietstochtje door de bossen waar (volgens de mythe) vroeger de hellehond rondwaarde, komen de beentjes tot rust en gaat de liefde door de maag bij schenkerij PoortBulten. -
Lezersmenu maart 2019: Hollands Schwarzwald in Rijssen
RIJSSEN - Het Schwarzwald roept associaties opmet bergen, bossen en romantiek. Het gelijknamige restaurant in Rijssen lift daar graag op mee. -
Lezersmenu februari 2020: Het Rheins in Enter
ENTER - Samen een aantal gerechten delen is gemeengoed geworden. Met twaalf (onbekende) gasten één tafel delen is nieuw. Geniet en ontmoet bij Landgoed Het Rheins. -
Tien lezers naar High Wine concert met Orkest van het Oosten
DE LUTTE – Tien lezers van De Twentsche Courant Tubantia gaan zondagmiddag als vip-gast naar het ‘High Wine’ openluchtconcert van Orkest van het Oosten op Landgoed De Wilmersberg in De Lutte.
-
PREMIUMDoe mee
Euregio viert 60 jarig bestaan met gratis Kerstspektakelfeest in Enschede
ENSCHEDE - Kom naar de verjaardag van de Euregio. Een feest in de oriëntaalse sfeer van ‘1001 nacht’. Een reusachtige kameel en Drie Wijzen uit het Oosten ontvangen bezoekers bij de Performance Factory in Enschede. -
Lezersmenu augustus 2018: De Gulle Smid in Winterswijk
WINTERSWIJK - De keukenbrigade staat te popelen, lokale leveranciers bieden hun beste producten aan en tegenover het restaurant liggen roeibootjes in de Bovenslinge gereed voor een pleziervaart. -
Slingerend over de Regge
De Regge krijgt haar natuurlijke loop terug. In de Enterse zomp verkennen lezers van Tubantia hoe rivier en landschap veranderen.