Volledig scherm
Het uitbundige feest bij het 100-jarig bedrijfsjubileum van Stork in Hengelo. © Gerard Löbker

Theater Stork! wordt een feest

Doe MeeHan Oldigs (C.T. Stork), Laus Steenbeeke (verteller en werknemer), Niels Gooijer (Frederik Stork) en Roosmarijn Luyten (Eline) zijn hoofdrolspelers in theaterspektakel 'Stork!'

Nu is het nog een braakliggend terrein naast het oude fabriekscomplex van de machinebouwer. In de zomermaanden zal het op deze historische plek in Hengelo feest zijn. Van 21 augustus tot en met zondag 23 september 2018 herleeft het verhaal van één van de grootste en belangrijkste bedrijven uit de geschiedenis van Twente. Honderden acteurs, musici, decorbouwers, kledingontwerpers, koks en parkeerwachten werken mee aan Stork! Een theaterstuk over dromen en daden.

Quote

Het lijkt me geweldig om een tijdlang mezelf onder te dompelen in deze Twentse sfeer van weleer

Han Oldings

"Het lijkt me geweldig om een tijdlang mezelf onder te dompelen in deze Twentse sfeer van weleer", reageert Han Oldigs (Amsterdam) op zijn betrokkenheid bij het muziektheaterproject. Oldigs is aangetrokken als vertolker van oprichter C.T. Stork, onder wiens bezielende leiding 150 jaar geleden de Machinefabriek Gebr. Stork & Co begon.

Hoewel hij 'nagenoeg niets' weet over de historie van het bedrijf, voelt de veelzijdige zanger en acteur zich sterk aangetrokken door het stuk. "Ik heb namelijk twee keer een vergelijkbare rol gehad in een theaterproductie over een groot bedrijf." Zo speelde Oldigs in MariaMaria de directeur van Verkade en daarna stond hij op de planken in een musical over kruideniersbedrijf Vivo.

Niels Gooijer zal in Hengelo zijn opwachting maken als Frederik Stork, een fictieve nazaat van de familie. Hij is de zoon van Anna van der Meer en Frans Stork, de laatste directeur uit de Stork-familie. Frederik wilde geen rol in het bedrijf, maar verschijnt onaangekondigd op het feest ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan.

"Over mijn rol weet ik nog lang niet alles", bekent Gooijer, "maar ik ben in de familie Stork het buitenbeentje, dat zijn eigen weg gaat." Voor de jonge musicalster, die een hoofdrol in Soldaat van Oranje had, is Twente een volstrekt onbekend gebied. "Ik ben een westerling die in het noorden van het land is opgegroeid."

Extraatje

Quote

Via familie heb ik al veel over Twente en de metaal- en textielge­schie­de­nis gehoord. Dat industriële verleden van de streek boeit me

Niels Gooijer

Dat Niels deze zomer in het oosten van het land mag werken is 'absoluut een extraatje' in zijn leven. "Via familie heb ik al veel over Twente en de metaal- en textielgeschiedenis gehoord. Dat industriële verleden van de streek boeit me. Gelukkig hoef ik niet ver te reizen, want we verhuizen binnenkort met ons jonge gezin van Amsterdam naar Arnhem, dat is dicht in de buurt."

"De klik met mijn tegenspeler Niels was er meteen", zegt Roosmarijn Luyten over haar auditie voor 'Stork!'. Luyten is aangetrokken voor de rol van Eline. Zij was de grote liefde van Frederik Stork, maar trouwde met een ander. Bij het bedrijfsjubileum in Hengelo lopen de ex-geliefden elkaar tegen het lijf. "Een heftig verhaal", vat Luyten het stormachtige weerzien samen.

Inlezen

Roosmarijn moet zich nog inlezen en inleven in haar personage. "Eline is een vrouw die leeft in een spanningsveld. Ze is van eenvoudige afkomst en wordt door de fabrikantenfamilie niet goed genoeg bevonden." Luyten is van plan om met haar gezin in de zomermaanden in Twente te gaan bivakkeren. "De kinderen hebben dan schoolvakantie. Er is vast wel een mooi zomerhuisje voor ons in Twente."

Dat Laus Steenbeeke de dubbelrol van verteller en fabrieksarbeider op zich neemt, heeft alles te maken met zijn toneelervaring én de beheersing van de Twents streektaal. De uit Borne afkomstige acteur lijkt geknipt voor 'Stork!' "Het was vooral de vraag of ik in het stuk de directeur of de werknemer zou worden. Van nature ben ik meer de fabrieksarbeider, daarom verheug ik me op dit avontuur."