Volledig scherm
Koeien keken niet op van de passerende Blauwe Engel. © Erwin Blok

Twente koestert De Blauwe Engel

ENSCHEDE - Honderden liefhebbers van de nostalgische elektrodiesel De Blauwe Engel verdrongen zich dinsdag 22 augustus langs de spoorlijn en op de stations om foto’s van De Blauwe Engel te maken. Die dag reed de trein vanaf het station Utrecht Maliebaan naar Almelo. Nog anderhalve week zal het treinstel DE 41 op het NS-emplacement dienst doen als decor bij het locatietheater Het verzet kraakt.

De Twentsche Courant Tubantia organiseerde een wedstrijd en riep lezers op foto's te sutren van de treinrit. Er werden vele tientallen foto's van de trein ontvangen. De juryleden Willem van Walderveen, Carlo ter Ellen en Peter Paul de Winter bekeken alle inzendingen en kozen de tien beste impressies van de treinrit. 

De prijswinnaars van de lezerswedstrijd zijn uitgenodigd om maandag 25 september met een introducé mee te reizen met De Blauwe Engel. De trein vertrekt om 14.08 uur van perron 4a op het NS-station Almelo naar Het Spoorwegmuseum in Utrecht. In het museum is tussen 16.00 en 17.00 uur de prijsuitreiking van de fotowedstrijd. De winnaars krijgen daar een vergrote afbeelding van hun inzending overhandigd.

De winnaars

- Rietje Baas (Holten) - De trein nadert
- Erwin Blok (Rijssen) - Koeien zien trein voorbijkomen
- Sicco Dierdorp (Zwolle) - Passage van molen in Wijhe
- Conchita Dorgelo (Nijverdal) - De trein staat er gekleurd op
- Bert Evers (Wierden) - Engel flitst voorbij
- Harry Heuver (Wierden) - Drukte op perron in Wierden
- Richard Hilberink (Geesteren) - De aanstormende trein
- Hans Mullink (Wierden) - Vanuit fietsstalling Wierden
- Christiaan Post (Wierden) - Passage De Blauwe Engel op spoorbrug
- Albert Zwaaneveld (Almelo) - Dit is een overval

Een extra prijs gaat naar Albert Hakvoort uit Wierden. Bij het vertrek van De Blauwe Engel in Zwolle maakte hij een foto van de hoofdconducteur, die nog op het perron stond te wachten toen zijn trein plotseling vertrok.

Terug naar Spoorwegmuseum

Wie De Blauwe Engel nog een keer wil zien rijden, kan de trein maandag 25 september in actie zien. Dan rijdt de historische trein terug naar Het Spoorwegmuseum. De dienstregeling: Almelo (V 14.08), Deventer (A 14.32, V 14.51), Apeldoorn (geen stop), Barneveld (A 15.23, V 15.30), Amersfoort (A 15.44, V 15.46), Utrecht Maliebaan (A 16.08). Voor deze treinreis zijn geen plaatsbewijzen te koop.