Volledig scherm
Een eerdere editie van de Twentse Oudejaarsconference © Lars Smook

Twentse humoristen vallen nooit droog

‘Processierups vreet Twente plat’, ‘Burgemeester sluit seksclub in Hengelo’ en ‘Bruine beugelfles Grolsch keert terug’. Bij elke krantenkop die in beeld verschijnt geven André Manuel, Thijs Kemperink en Jan Riesewijk snedig commentaar.

Het is oefendag in het Wilminktheater. Om zich voor te bereiden op de Twentse Eindejaarsconference nemen drie hoofdrolspelers de nieuwtjes van het afgelopen jaar door. Bert Eeftink, alias Helligen Hendrik, en Nathalie Baartman ontbreken deze middag nog. Op 27, 28, 29 en 30 december zijn ze wel van de partij.

Dat er afgelopen half jaar amper regen viel in het oosten van het land, betekent niet dat de Twentse cabaretiers ook droog zijn gevallen. De grappenmakers weten wel raad met klagende boeren en tegenvallende oogsten. De ene na de andere grap rolt door de repetitieruimte.

Regionieuws

Nieuws uit eigen regio staat dit jaar centraal in de oudejaarsshow. “Wat verbaasde of ergerde jullie het meest”, wil regisseur Laurens ten Den weten. Als het bericht ‘Topdrukte bij open dag crematorium Oldenzaal’ opduikt, moet de doorgaans messcherpe Manuel even passen. “Ik heb net mijn vader weggebracht.” Ten Den: “Dat maakt het juist persoonlijk.”

Dat Maaike uit Almelo dit jaar bloot op de boerinnenkalender verschijnt, zorgt direct voor opwinding. “Wat slap van Tubantia dat ze dit zonder de goede foto publiceren”, briest Kemperink. Het bericht over een 12-jarig meisje in een Hengelose seksclub, wordt schouderophalend ontvangen. “Bij ons noemen we dat gewoon buitenschoolse opvang.”

Paasvuren

Jan Riesewijk wil het protest tegen de paasvuren aan de orde stellen. Staat genoteerd. In de eerste eindejaarsshow was de buutreedner uit Losser één van de grote verrassingen. Vorig jaar ontbrak hij. “Het lijkt me geweldig om dit keer samen met Helligen Hendrik een conference te doen.”

Weer zorgt de voorpagina voor lachsalvo’s. Máxima vertoonde zich dit jaar tweemaal in exact dezelfde outfit in Enschede. Daar weet Manuel wel raad mee. In 2001 werd hij door de politie als ‘exhibitionist’ opgepakt, toen hij het prinselijk paar zijn blote achterwerk toedraaide. “Dat heeft me flink wat vijanden bezorgd.”