Volledig scherm
Op verkenning in 'Petite France', het oude stadscentrum van Straatsburg. Europarlementariër Annie SChreijer ontvangt vijftig lezers uit Twente en de Achterhoek. FOTO Dolf Ruesink © Dolf Ruesink

Twentse proat in het Europees Parlement

Fotograferen in de grote vergaderzaal van het Europees Parlement in Straatsburg is absoluut verboden. De groep van vijftig Twentenaren en Achterhoekers op de publieke tribune vindt het maar vreemd. Van de 751 leden uit 28 landen zit slechts een handjevol te luisteren naar een debat over globalisering.

‘Ach, het is allemaal flauwekul, maak toch gewoon snel een paar foto’s’, fluistert Annie Schreijer-Pierik (64) tegen haar gasten. ‘Ik ga wel even in de zaal zitten en zal dan naar jullie zwaaien’. Dan pakt ze haar handtasje, loopt de trappen af en neemt plaats naast een vandaag jarige Duitse collega, die ze hartelijk feliciteert.

Boos

Als Annie de handjes laat wapperen, grijpt Henk Semmekrot (67) uit Zenderen zijn camera en schiet een plaatje. De Franse bodes zijn boos. Voor de zoveelste keer deze ochtend moeten ze een ongehoorzame bezoeker op de vingers tikken. Semmekrot is tevreden met zijn herinneringsfoto. ‘Ik heb de drie kinderen van Annie in de klas gehad, toen ik onderwijzer was op de basisschool in Hengevelde. Als ze met haar echtgenoot Jan op gesprek kwam, voerde Annie altijd het woord.’

Uit vele honderden aanvragen zijn vijftig belangstellenden krantenlezers ingeloot voor een driedaagse busreis naar Straatsburg. Ze ervaren wat hun streekgenoot Annie eens per maand onderneemt: 566 kilometer over de Duitse autobaan van Twente naar Straatsburg. Dat allemaal vanwege het feit, dat Europa één week per maand de verhuisdozen van Brussel naar Frankrijk laat verhuizen.

Het is de eerste vraag, die de CDA-politica na haar ‘korte inleiding’ van 43 minuten voor de voeten geworpen krijgt. ‘Wat een onzin en kostenverspilling. Kun je daar geen einde aan maken en gewoon op één plaats vergaderen?’ Annie begrijpt de weerstand, maar koestert het zwaarbevochten compromis dat na de oorlog tot stand kwam. De grootmachten Duitsland en Frankrijk kunnen leven met Straatsburg als ‘het hart van Europa’, waar alle feitelijke beslissingen vallen.

Vergaderen

‘Als we daarmee de vrede in Europa kunnen bewaren, blijf ik liever vergaderen in Straatsburg’, klinkt het filosofisch. Veel tijd voor een paar korte vragen is er niet, want spraakwaterval Annie heeft driekwart van de beschikbare tijd gebruikt voor een ‘masterclass’ Europese politiek in sneltreinvaart. Migratievraagstukken, christenvervolging, milieuproblemen, voedselverspilling, Natura 2000 en de verkeersproblematiek in Twente passeren de revue.

Annie neemt geen blad voor de mond. ‘Wilde zwijnen moet je bejagen, anders staat ze straks nog op het Binnenhof’. ‘De farmaceutische industrie is zo machtig, het lijkt wel op de maffia.’ ‘Als we niet uitkijken hebben we straks in Nederland meer ganzen dan boeren’. ‘Twente is één grote proatmachine’. ‘Er ligt in Europa 215 miljard subsidiegeld op de planken, laten we daar gebruik van maken.’

Ontvangst

Bij de ereontvangst van de president van de Afrikaanse Unie mogen de lezers van Tubantia vooraan staan. De pas gekozen Italiaanse voorzitter Antonio Tajani verwelkomt zijn Afrikaanse collega. ‘Ik ken Tajani goed’, vertrouwt Annie haar gasten toe. ‘Hij komt uit mijn EVP-fractie. Toen hij zich kandidaat stelde heb ik gezegd, dat ik wél op hem wilde stemmen, mits hij voor mij en ons kleine Nederland ook eens wat wil doen’. Veur wat, heurt wat.

Binnenkort klinkt opnieuw Twents in het Europees Parlement. Ditmaal zelfs officieel. Maandag 12 juni houdt Annie Schreijer een Twentse toespraak. Een primeur in de grote vergaderzaal van Straatsburg. Het is de dag waarop het Europees Handvest voor Regionale en Minderheidstalen van de Raad van Europa precies 25 jaar bestaat. Om daar bij stil te staan krijgen Europarlementariërs die een streektaal spreken voor een keer de mogelijkheid in hun eigen vertrouwde taal te spreken.

Minderheidstaal

In de Europese Unie spreekt tien procent van de bevolking een minderheidstaal. Annie krijgt van voorzitter Tajani een minuut spreektijd. Ze zal die tijd gebruiken om te vertellen over haar acties voor behoud van het Nedersaksisch, dat door ruim zes miljoen mensen in Nederland en Duitsland wordt gesproken. Op de terugreis van Straatsburg naar Goor weten de buspassagiers twee dingen zeker. ‘Annie krijgt de hele zaal plat’, voorspelt humorist Sjaak Kremer (71) uit Losser. ‘En ze gaat vast over die minuut spreektijd heen’, weet Twickel-houtzaagbaas Rene Brand (65) uit Delden.