Volledig scherm
Het Amerikaanse Toung@Heart seniorenkoor geeft vier theaterconcerten in Nederland. Op het repertoire staan rocknummers van Nirvana, James Brown, Jimi Hendrix en Coldplay. © Lucienne van der Mijle

Zing mee met het seniorenrockkoor Young@Heart: rock-’n-roll achter de rollator

ENSCHEDE - De gemiddelde leeftijd van het koor Young@Heart is 81 jaar. Ouderdomskwalen, ziekten en sterfgevallen zijn er de oorzaak van dat de vermaarde seniorenrockband nogal eens van samenstelling verandert. De muziek blijft evenwel, en daarmee het motto ‘Rock ’n roll never dies’, waarmee het gezelschap uit New York nu al vele jaren door de wereld trekt.

Moeizaam komt een zwaarlijvige tachtiger het podium op. Hij heeft een slangetje in de neus en draagt een zuurstoffles mee. Hij gaat zitten op een klapstoeltje, krijgt een bemoedigend tikje op de schouder van een begeleider en zet dan het nummer Fix you, van de populaire Britse band Coldplay, in.

Jaloers

Het YouTube-filmpje met senior-rockzanger Fred Knittle is ruim 2,3 miljoen keer bekeken. Toegegeven, de bejaarde Amerikaan heeft bepaald niet de betoverende stem van zanger Chris Martin, maar zijn vertolking van de Coldplay-hit blijft je wel bij. Op het begeleidende koor kunnen de mannen van Coldplay slechts jaloers zijn.

‘Jongeren’

Knittle zal bij de komende Europese tournee niet meer schitteren. Hij overleed op 83-jarige leeftijd en heeft het stokje moeten overdragen aan de ‘jongeren’ in Young@Heart. Met dirigent Bob Cilman komen de Amerikanen voor vijf concerten naar Nederland en België. Aalst (B), Utrecht, Rotterdam, Den Haag en Enschede zijn de steden waar ze met een hartverwarmend optreden indruk hopen te maken.

Filmregisseur Stephen Walker maakte een prachtdocument over het bejaarde rockgezelschap. Waar het leven van menig oudere wordt gekenmerkt door eenzaamheid, kwalen en ziekte, vinden de krasse knarren van Young@Heart inspiratie en levensvreugde in de rock, punk en funk. Op filmfestivals werd de documentaire een grote hit.

Herbeleving

Nu de generatie babyboomers met pensioen is of gaat, blijkt er een markt te zijn voor ouderen die de favoriete muziek uit hun jeugd en volwassenheid willen herbeleven. Samen in een koor Watching the river flow van Bob Dylan, Let it be van de Beatles of Wish you were here van Pink Floyd meezingen? Bij de theateroptredens van de New Yorkers kan het allemaal.

Onder de bezielende leiding van de Twentse dirigente Armanda ten Brink gaan lezers van De Twentsche Courant Tubantia op vrijdag 25 mei repeteren in het Muziekcentrum Enschede. Bob Cilman van Young@Heart is ook van de partij. Zeker is dat Let it be gezongen wordt. Als de repetitie goed verloopt en er tijd over is, komt er wellicht nog een evergreen aan bod.

Tekst gaat verder onder de foto

Volledig scherm
© Lucienne van der Mijle

Oefen, eet, luister en zing mee

- Young@Heart treedt vrijdag 25 mei 2018 (aanvang 19.00 uur) op in het Muziekcentrum Enschede.
- Wilminktheater en Muziekcentrum geven 50 lezers van deze krant de kans om in het Young@Heart Tubantiakoor mee te doen aan het concert.
- De lezersactie is bedoeld voor senioren (60 jaar en ouder) die graag zingen. U hoeft niet geschoold te zijn. Koorervaring is evenmin vereist.
- Ontvangst om 14.30 uur in Muziekcentrum Enschede. U maakt kennis met dirigent Bob Cilman (USA) en Armanda ten Brink (NL), die met u gaan repeteren.
- Repetitie van 15.00 van 17.00 uur. Het koor gaat in ieder geval het nummer Let it be van de Beatles instuderen.
- Samen eten (17.30 tot 18.30 uur) in het Muziekcentrum. De leden van het Tubantiakoor krijgen deze warme maaltijd aangeboden.
- Concert Young@Heart, aanvang 19.00 uur. Bij uw arrangement is een eersterangsticket inbegrepen. U zit met de koorleden dicht bij het podium.
- Vanuit de zaal zingt het Tubantiakoor als special guest mee met één of twee nummers van Young@Heart.
- Er is plaats voor maximaal 50 koorleden. Deelname is geheel gratis (inclusief maaltijd en ticket).
- Tip: meld u aan met partner of zanggenoot en beleef een onvergetelijke dag.
- Aanmelden: tubantia.nl/club