De 85-jarige Gerdien Boonk voor café & restaurant Irma’s aan de Grotestraat, waar vroeger café Boonk en een brandstoffenhandel was gevestigd.
Volledig scherm
PREMIUM
De 85-jarige Gerdien Boonk voor café & restaurant Irma’s aan de Grotestraat, waar vroeger café Boonk en een brandstoffenhandel was gevestigd. © Marieke Amelink

Gerdien Boonk kan zich bevrijding Diepenheim goed herinneren: ‘Daar heb je ze, Engelsen!’

DIEPENHEIM - Diepenheim was het eerste stadje in Hof van Twente dat op 1 april 1945 werd bevrijd. Daarbij vielen vier doden: twee Britse militairen en twee inwoners. „Mijn vader waarschuwde: blijf binnen.”

Dat de bevrijding van Diepenheim aanstaande was, kreeg de destijds 10-jarige Gerdien Boonk (85) wel degelijk mee. Want op de 31 maart had het overgrote deel van de Duitsers het stedeke al halsoverkop verlaten op alles wat maar kon rijden. „Ik zie ze nog door de Grotestraat trekken, het was een grote meute. Een paar krijgsgevangenenen, ik denk Russen of Polen, zaten in een wagen met een paard ervoor. Ik hoorde later dat de Duitsers hen hadden doodgeschoten”, vertelt de Diepenheimse in haar woning aan de Borculoseweg.

Hengelo e.o.