Een bloemenzee markeert de plek waar de vrachtwagen twee jaar geleden 84 mensen doodreed op Frankrijk's nationale feestdag 14 juli.
Volledig scherm
Een bloemenzee markeert de plek waar de vrachtwagen twee jaar geleden 84 mensen doodreed op Frankrijk's nationale feestdag 14 juli. © AFP

Van Münster tot Nice: deze bloederige aanslagen troffen Europa tot nu toe

De aanslag vanmiddag in het Duitse Münster is bepaald de eerste niet. Het Europese continent is de afgelopen twee jaar geteisterd door een flink aantal soms bijzonder bloederige aanslagen. Een overzicht:

Münster 2018

Een man rijdt op zaterdag 7 april in een bestelbusje in op een groep mensen die op een terras in het oude stadscentrum van Münster in Duitsland zitten. Zeker vier mensen worden gedood en 30 raken gewond. De dader schiet zichzelf dood in het voertuig.

Trèbes 2018

Een schutter doodt op 23 maart drie mensen in het zuidwesten van Frankrijk in een supermarkt. Veiligheidstroepen bestormen het gebouw en doden hem.

Londen 2017

Op de eerste verjaardag van de bloedige aanslagen in Brussel in 2016 - op 22 maart - rijdt een 52-jarige Brit met een grote auto in op voetgangers op een brug over de Theems vlakbij het Britse parlementsgebouw. Daar ramt hij vervolgens een hek en steekt een agent dood. Hij doodt in totaal vijf mensen, voordat hij zelf wordt doodgeschoten. Ruim veertig mensen raken gewond.

De Britse hoofdstad is op 3 juni nogmaals het toneel van een aanslag. Drie mannen rijden in op mensen op de London Bridge. Daarna vallen ze mensen aan met messen op de Borough Market. Zeven mensen komen om en tientallen raken gewond.

Twee weken later rijdt een busje in op moskeegangers in de wijk Finsbury. Een persoon komt om en er vallen tien gewonden.

Stockholm 2017

Een 39-jarige Oezbeek die sympathiseert met extremisten zoals die van IS, rijdt op 7 april in een drukke winkelstraat in Stockholm met een gestolen vrachtauto op mensen in. De truck komt tot stilstand in de pui van een winkel. Bij de aanslag vallen vijf doden en circa vijftien gewonden.

Parijs 2017

Zes militairen raken op 9 augustus gewond doordat een man met een auto op ze inrijdt in de Parijse gemeente Levallois-Perret.

Barcelona 2017

Een bestelwagen rijdt 17 augustus in op een menigte in het centrum van Barcelona, waardoor dertien mensen om het leven komen.

Brussel 2016

In de Brusselse metro en op vliegveld Zaventem brengen drie zelfmoordenaars in totaal drie bommen tot ontploffing. In totaal overlijden inclusief de daders 35 mensen. 270 mensen raken gewond.

Nice 2016

Midden in de zomer 2016, op de Franse nationale feestdag 14 juli, rijdt een vrachtwagen in op mensen op de Promenade des Anglais. Zeker 84 mensen komen om en er vallen tientallen gewonden.

Berlijn 2016

Op 19 december rijdt een vrachtwagen in op een kerstmarkt. Er vallen twaalf doden en 48 gewonden.

Parijs 2015

De bloedigste van allemaal: in de nacht van 13 op 14 november vonden liefst zes aanslagen plaats, onder meer bij het Stade de France in St Dénis. Liefst 129 mensen stierven en 350 raakten gewond. Bloedigste van de zes was het bloedbad in concertzaal Bataclan, waar de Amerikaanse rockgroep Eagles of Death Metal een optreden gaven.

Het terras voor het restaurant in Münster waar vanmiddag een minibusje op het publiek inreed.
Volledig scherm
Het terras voor het restaurant in Münster waar vanmiddag een minibusje op het publiek inreed. © AP
  1. Bewoners Italiaans stadje blijken allemaal immuun voor coronavirus

    Bewoners Italiaans stadje blijken allemaal immuun voor coronavi­rus

    De ruim duizend inwoners van het stadje Ferrera Erbognone in het noorden van Italië blijken geen van allen vatbaar voor het coronavirus. Terwijl in omliggende gemeenten op grote schaal sprake is van Covid-19-besmettingen en - doden heeft het plaatsje in de zwaar getroffen Italiaanse regio Lombardije nergens last van. Wetenschappers vermoeden dat de inwoners op de een of andere manier immuun zijn voor de ziekte. Analyses van hun bloed moeten aantonen hoe dan kan.