Volledig scherm
Bart Kolthof en Nienke Goossen druk bezig met het uitwerken van hun zoektocht naar het DNA van Hengelo. © Emiel Muijderman

Aardige inwoners van Hengelo
ergeren zich aan binnenstad

In Hengelo wonen aardige mensen die tevreden zijn met hun stad. Er is maar één pijnpunt en dat is de binnenstad die in verval is geraakt. Dat constateren ontwerpbureaus TriMotion en Morskieft in hun zoektocht naar het DNA van Hengelo.  

Doel is om te komen tot een duidelijk profiel van Hengelo in de vorm van een identiteitsbewijs van de stad. Dit identiteitsbewijs wordt de basis van alle nieuwe ontwikkelingen en plannen voor Hengelo. 

Winkeliers

Of het nou om het aantrekken van winkeliers gaat, om de inrichting van een wijk of het opknappen van de binnenstad: steeds weer wordt er gekeken of het past bij de identiteit van Hengelo.

 Nienke Goossen, conceptontwikkelaar bij TriMotion in Hengelo, en Bart Kolthof, creatieve strateeg bij Morskieft Ontwerpers in Enter hebben sessies gehouden met vele groepen Hengeloërs om te vragen wat zij vinden van hun woonplaats. Ook hebben ze evenementen bezocht en gefilmd en zijn ze de binnenstad en de wijken in getrokken om met mensen te praten.

Ergeren

“Uit al die gesprekken werd duidelijk dat Hengeloërs betrokken zijn bij hun stad”, zegt Kolthof. “De meesten vinden Hengelo een fijne en veilige stad om in te wonen. Ze noemen het grote aantal verenigingen, de gezellige terrassen en het BAM! Festival. Ook op social media komen onder #ditishengelo veel positieve reacties binnen. Er is maar één punt waar mensen zich echt aan ergeren en dat is het verval van de binnenstad." 

Actie

 De opdracht aan de twee bureau's voor de zoektocht naar het DNA  is afkomstig van gemeente Hengelo, Bureau Hengelo, de Stichting Centrum Management Hengelo en de Stichting Vastgoed Hengelo. Eind december wordt het resultaat gepresenteerd.: Een identiteitsbewijs van Hengelo en een bijbehorende film. 

In grote lijnen is de uitkomst van de zoektocht bekend, zegt Kolthof. "Een middelgrote stad met in de genen het rijke verenigingsleven. Het is een erfenis van het industriële verleden van de stad met Stork en Hazemeijer. Hun idealen passen nog perfect bij het Hengelo van nu: geef mensen de ruimte, richt de blik naar buiten, wees solidair en leef in harmonie met elkaar.”

Profileren

Doel is dat Hengelo zich straks met dit identiteitsbewijs in de hand kan profileren.  Het kan ook helpen om ondernemers naar Hengelo te trekken. En om dertigers te bewegen om zich in Hengelo te vestigen. 

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.