Volledig scherm
Leegstand in de binnenstad van Hengelo © Carlo ter Ellen

Ondernemers willen gemeente
Hengelo wakker schudden

Kom eindelijk eens met een visie voor de herinrichting van de binnenstad. En voer de plannen zo snel mogelijk uit. Dat is de dringende boodschap van ondernemers aan gemeente en alle politieke partijen in Hengelo.

De ondernemers, verenigd in de Stichting Beleef Hengelo, willen dat de gemeente snel de regie moet oppakken voor het herinrichten van de binnenstad. Zo moet er, in overleg met de ondernemers, een krachtig en coördinerend bestuurder of stadsmanager komen die een ruim mandaat krijgt. Tevens moeten de benodigde financiële middelen beschikbaar komen.

Verplaatsen

In het manifest pleit de stichting voor het vaststellen van gebiedsprofielen en het actief verplaatsen en het werven van winkels en horecaondernemingen die bij de profielen passen. Voorgesteld wordt om het winkelcentrum De Brink, de benedenverdieping van de Telgenflat en het voormalige pand van V&D aan de Brinkstraat om te vormen tot een City Fashion voor betere merken. De Markt moet een aantrekkelijk verblijfsgebied worden, met terrassen en alternatieve horeca en meer mogelijkheden voor evenementen.

Leefbaar

De Stichting Beleef Hengelo is drie jaar geleden opgericht door een groep ondernemers, met het doel  het centrum weer bruisend en leefbaar te maken. De stichting komt nu naar buiten met het manifest, dat wordt aangeboden aan gemeente en alle politieke partijen. „Ondernemers zijn enthousiast en bevlogen. Ook de vastgoedeigenaren staan er open voor. Op dit moment zijn er diverse initiatieven om de stad weer leefbaar te maken. Maar al met al gebeurt er te weinig", aldus voorzitter Brigiet Schoenmaker. "De pijn is zichtbaar:  kijk naar de leegstand. Doel is om de gemeente wakker te schudden."

Aanjager

Volgens Schoenmaker, die een kapperszaak heeft in de Wemenstraat, moet het Fashion Centrum de aanjager worden voor de hele binnenstad. „Dat kan er voor zorgen dat de bezoekers van Westermaat Plein ook naar de binnenstad komen om te winkelen." Het plan past volgens haar bij de huidige ontwikkelingen in de stad.

De initiatiefnemers hopen dat politiek en gemeente het plan omarmen. „Kom eindelijk met een visie. Zo lang die ontbreekt is elke euro die je besteedt aan de binnenstad, weggegooid geld."

 1. Debby moet 455 euro betalen door fout in parkeergarage MST: ‘Ik moet hun probleem oplossen’

  Debby moet 455 euro betalen door fout in parkeerga­ra­ge MST: ‘Ik moet hun probleem oplossen’

  ENSCHEDE/HENGELO – Na een familiebezoek in het MST in Enschede komt Debby Nijenhuis zaterdagmiddag opeens voor een zeer onaangename verrassing te staan. De 47-jarige Hengelose ziet bij de slagboom dat ze een boete van 455 euro open heeft staan, gelijk aan ruim 32 dagen parkeren in de parkeergarage. Een fout in het systeem, zo blijkt iets later. „Waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt. Dat vind ik niet het ergste. Maar ik word nu opgezadeld met hun probleem.”
 2. Een plek geven aan vier geliquideerde personen
  PREMIUM
  column

  Een plek geven aan vier geliqui­deer­de personen

  Na de liquidatie van vier personen in zijn stad las ik op de voorpagina van deze onvolprezen krant dat ook burgervader Onno van Veldhuizen even de tijd nodig heeft om dit een plekje te geven. Dat kan ik me goed voorstellen, dat hij dat een plekje moet geven. Maar ja. Waar laat je vier slachtoffers van een criminele afrekening? Ergens onder in een la van het gemeentehuis? Kunnen ze verwerkt worden in een controversieel kunstwerk tijdens het volgende GOGBOT-festival? Moet er misschien gedacht worden aan een monument in het Volkspark? Voor de Groene Gevallenen.

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.