Volledig scherm
© Marieke Bakker

Pakket maatregelen van 13 miljoen euro om binnenstad Hengelo 'op te peppen'

HENGELO De gemeenteraad zal binnenkort instemmen met een investering van 13 miljoen euro in de binnenstad komende jaren. Van wethouder Marcel Elferink wordt verwacht dat hij nu eindelijk eens doorpakt.

„De wethouder heeft er een zootje van gemaakt”, klonk het woensdagavond tijdens een politieke markt over de  binnenstad uit de mond van VVD-fractievoorzitter Onno Fiechter. Waar anderen in hun kritiek op wethouder Elferink milder maar toch ook zeer duidelijk waren, zei Fiechter het zonder omhaal. „Ik verwacht dat de wethouder in actie komt.”

Pakket

Op tafel ligt een pakket maatregelen ter waarde van 13 miljoen euro om de binnenstad op alle mogelijke manieren op te peppen, met name het gebied tussen de drie torens (stadhuis, Lambertusbasiliek en Brinktoren).  Er is nogal wat leegstand in het winkelbestand, de bezoekersaantallen zijn niet om over naar huis te schrijven, de waardering voor het 'sfeerloze' centrum van Hengelo neemt zienderogen af.

Kortom, er moet iets gebeuren en de financiële impuls van 13 miljoen is de raadsleden uit het hart gegrepen. Van belang is ook dat Stichting Centrumondernemers Hengelo, Stichting Vastgoed Hengelo en Bureau Hengelo de plannen onderschrijven en met de gemeente samen willen zorgen voor de uitvoering.

Te weinig

Hier en daar wordt zelfs ronduit gezegd dat het aan de ondernemers te danken is dat er nu iets gaat gebeuren in de binnenstad. Wat de raadsleden steekt, is dat wethouder Elferink, die nu 3,5 jaar op zijn post zit, in hun ogen veel te weinig heeft gedaan om de binnenstad aan te pakken.  

SP'er Hugo Koetsveld nam het op voor de wethouder. Hij wees op de economische malaise van de afgelopen jaren en de noodzakelijke bezuinigingen. Anderen menen dat Elferink zelfs in bezuinigingstijd veel meer had kunnen doen. „Juist dan had er geïnvesteerd moeten worden. De rente was historisch laag”, aldus raadslid Wiert Wiertsema.

Kordaat

De wethouder wordt nu niet zonder meer geloofd als hij zegt dat hij de binnenstad wil aanpakken. Openlijk werden twijfels geuit of de wethouder wel kordaat genoeg is. Zo zei Wieger Mulder van BurgerBelangen dat hij 'meetmomenten' wil. „Ik wil harde getallen zien als wij 13 miljoen uitgeven. We gaan niet zomaar tekenen bij het kruisje.”

poll

Pakket maatregelen van 13 miljoen euro om binnenstad Hengelo 'op te peppen'

  • Eindelijk, Hengelo moet weer dé winkelstad van Twente worden (22%)
  • Zelfs 13 miljoen kan de binnenstad niet redden (46%)
  • Dit plan zal wel weer sterven in schoonheid (32%)
2197 stemmen
Volledig scherm
HENGELO - De gemeenteraad beslist binnenkort positief over een investering van dertien miljoen euro in het centrum van Hengelo. © Lars Smook

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.