ProHengelo zet stad op de kop

Het lijstje met plannen om de binnenstad weer in de benen te krijgen is lang, afwisselend en onbescheiden. Maar volgens ProHengelo absoluut nodig.

Een losse greep uit de ideeën: een ‘Mentholbuurt’ met kleinschalig wonen en werken tussen de Brink en de Deldenerstraat en een stadhuisplein met gestapelde stadswoningen en géén horecawand, want horeca moet leven brengen op het stille marktplein. De Lambertusbasiliek moet weer in het groen. Weg met de oude passage, Diervoordeel en Big Bazar. Die winkels moeten een andere plek krijgen.

Er staat nog veel meer in het plan dat ProHengelo deze week tijdens de raadvergadering op de tafeltjes van de andere fracties heeft gedeponeerd. Het is, leggen de fractieleden Wiert Wiertsema en Frank Peter uit, een totaalvisie op de toekomstige invulling van het stadscentrum. ‘Wij houden van Hengelo’ is de naam. Ondertiteling: ‘Een nieuwe toekomst voor onze stad.’ Kosten: 66 miljoen euro.

Impuls

Véél? Welnee, vindt Wiertsema. “Het is maar 1,5 procent van de gemeentebegroting. Dat moeten we toch voor de binnenstad over hebben.” En het is ook maar een fractie van het totale benodigde bedrag. “Zie het als een investeringsimpuls om projectontwikkelaars, beleggers, ondernemers en investeerders over de streep te trekken.” Want om de binnenstad écht weer leuk en levendig te maken, zijn enkele honderden miljoenen euro’s nodig, schat hij.

Dat is noodzakelijk. En het moet snel. “Want Hengelo gaat kapot als we niks doen.” B en W heeft er bij laten zitten met het centrum, zeggen Wiertsema en Frank Peters. “Ze hebben alleen maar op de winkel gepast.” Vroeger kende de gemeente een bruisende binnenstad waar bezoekers graag kwamen. Ook van ver buiten Hengelo. Vervolgens viel de ontwikkeling stil. “De wet op de remmende voorsprong. Maar nu is er weer een kans om voorop te lopen.”

Beleving

Beleving, daar draait het om, leggen de twee fractiegenoten uit. “Je moet het niet in het aantrekken van winkelketens zoeken, want dan word je een standaard-stad.” Die zijn trouwens ook meer geïnteresseerd in Enschede. Kortom, zoek het in ‘cultuur, beleving, gezelligheid’, zo luidt het advies. Hengelo koopstad is verleden tijd. Hengelo verblijfsstad is de toekomst.

Nog een paar voorzetten dan maar. Zoals een metamorfose van het Schouwburgplein ‘tot een aantrekkelijk cultuurplein met wonen, daghoreca en kunst’, een ‘uitnodigende entree’ van winkelcentrum Thiemsbrug in de Wemenstraat, een overdekt parkeerterrein achter de Hema met een hoge stalen constructie en een glazen dak dat ruimte biedt aan evenementen als markten en culturele manifestaties en een centrum voor moderne kunst in de Bataafse Kamp.

Horeca

Ook belangrijk: een kleinere winkelkern, meer woningen in het centrum, meer vrijheid voor de horeca, een opgefrist Bataafse Kamp-plantsoen inclusief waterorgel en een verkeerscirculatieplan om de winkels bereikbaar te houden. De gemeente moet ook niet schromen om kleine bedrijfsruimtes en winkelpanden op te kopen, om deze vervolgens te verhuren aan kunstenaars. En een nieuwe functie voor het marktplein, nadat de warenmarkt naar de Brinkstraat zal zijn verhuisd. Met volop ruimte voor horeca aan de ‘zonzijden.’ Een grote fontein kan er ook nog wel bij.

ProHengelo gaat een harde kwestie van het stadscentrum maken. “Want de afgelopen tien tot vijftien jaar is de binnenstad schromelijk verwaarloosd”, schrijven Wiertsema en Peters in het binnenstadsplan. Het nieuwe stadskantoor zal het centrum ook niet in de benen helpen, vrezen ze. De achteruitgang is volgens de twee in de hand gewerkt door Plein Westermaat, dat de binnenstad heeft leeggezogen. Een opsteker is de horeca: “Gezellige terrassen compenseren de desolate aanblik op andere plaatsen.”

“We gaan er alles aan doen om dit werkelijkheid te laten worden”, zegt Wiersema over het plan. “We verwachten dat er een groot debat over ontstaat. En gebeurt dan niet nu, dan wel tijdens de verkiezingscampagne.” Want de raadsverkiezingen zijn in maart volgend jaar en het stadscentrum wordt de kern van de inzet van ProHengelo. “De achteruitgang van het centrum is het grootste probleem”, verklaren de raadsleden die aandacht.

De fractie wil er serieus mee aan de slag. Als het aan ProHengelo ligt, komt er ook veel aandacht voor de binnenstad in het nieuwe collegeprogramma. De fractie levert ook graag een wethouder met binnenstadsontwikkeling in de portefeuille. Dat weten de andere fracties dan alvast.

Volledig scherm
Raadsleden Frank Peters (links) en Wiert Wiertsema (rechts). Het tweetal heeft plannen gemaakt voor binnenstad. © Christian van der Meij.
 1. Debby moet 455 euro betalen door fout in parkeergarage MST: ‘Ik moet hun probleem oplossen’

  Debby moet 455 euro betalen door fout in parkeerga­ra­ge MST: ‘Ik moet hun probleem oplossen’

  ENSCHEDE/HENGELO – Na een familiebezoek in het MST in Enschede komt Debby Nijenhuis zaterdagmiddag opeens voor een zeer onaangename verrassing te staan. De 47-jarige Hengelose ziet bij de slagboom dat ze een boete van 455 euro open heeft staan, gelijk aan ruim 32 dagen parkeren in de parkeergarage. Een fout in het systeem, zo blijkt iets later. „Waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt. Dat vind ik niet het ergste. Maar ik word nu opgezadeld met hun probleem.”
 2. Een plek geven aan vier geliquideerde personen
  PREMIUM
  column

  Een plek geven aan vier geliqui­deer­de personen

  Na de liquidatie van vier personen in zijn stad las ik op de voorpagina van deze onvolprezen krant dat ook burgervader Onno van Veldhuizen even de tijd nodig heeft om dit een plekje te geven. Dat kan ik me goed voorstellen, dat hij dat een plekje moet geven. Maar ja. Waar laat je vier slachtoffers van een criminele afrekening? Ergens onder in een la van het gemeentehuis? Kunnen ze verwerkt worden in een controversieel kunstwerk tijdens het volgende GOGBOT-festival? Moet er misschien gedacht worden aan een monument in het Volkspark? Voor de Groene Gevallenen.

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.