Recept voor 'dartel' centrum

Ondernemer Bert Fox heeft het recept voor het reanimeren van het centrum van Hengelo.

Het schiet mooi op. Bert Fox komt elke dag kijken naar de vorderingen van de verbouwing van het oude bankgebouw aan de Drienerstraat. Zodra zijn huidige woning is verkocht, gaat hij er met zijn vrouw wonen. Op de bovenverdieping, in een penthouse.  Terug naar zijn eigen straatje, waar hij vroeger woonde en met zijn vrouw het bekende Fox Mode in Stoffen runde.

Hij kocht wel eens een pandje in de straat, en had er uiteindelijk vijf. Zes eigenlijk, met de bank erbij. De winkelpanden heeft hij verhuurd aan zelfstandige ondernemers. Bert Fox (74) knapte de panden op, maakte daarbij gebruik van het gemeentelijk gevelfonds en toonde zich vervolgens een flexibele huurbaas. Zo past hij de huurprijzen aan, indien nodig. Mede daardoor is een sfeervolle winkelstraat ontstaan. Sterker, vindt Fox zelf: "De Drienerstraat is een fantástisch straatje!"

Met die ervaringen en filosofie zou hij ook best een recept kunnen aanreiken voor het reanimeren van de complete binnenstad. En dat wil hij graag. De belangrijkste ingrediënten: roep een krachtige commissie in het leven die van aanpakken weet, geef de ambtenaren geen al te grote rol en laat ondernemers buiten het ‘kernwinkelgebied’ naar het leegstaande V&D-pand verhuizen.

Ambtenaren

Eerst de ambtenaren maar eens. De ondernemer in ruste is vrij duidelijk over wat hun rol dient te zijn. "Ze zijn er voor de burgers, en niet andersom." Ze werken bovendien langs elkaar heen, meent hij. "De ene afdeling weet niet waarmee de andere bezig is. Daar moet de burgemeester eens aan werken, aan het samenvoegen van die kamertjes."

Neem, als praktijkvoorbeeld, de procedures rond vergunningen. Fox heeft er ervaring mee. "Een ramp!  De ene ambtenaar wacht op de andere. Daar krijg je die stroperigheid door." Wat meer soepelheid binnen de ambtelijke organisatie zou de binnenstad zeer ten goede komen, bedoelt hij. En ze zouden ook eens wat gemakkelijker te bereiken moeten zijn. Dat kan doorgaans alleen op afspraak. Een zucht: "Ze voelen zich vaak zo verschrikkelijk belangrijk."

Tip

Even een tip tussendoor: de kantine in het verbouwde stadhuis kan straks, wat Fox betreft meteen dicht. Anders lopen de ambtenaren tussen de middag het centrum niet in, vreest hij. Die geven immers de voorkeur aan een vriendelijk geprijsd soepje en broodje kroket in hun eigen kantine. Waar blijft de beloofde levendigheid in de binnenstad dan? Zijn advies: alleen koffie en thee. Dan komen ze wel naar buiten.

Belangrijk voorstel: het oprichten van een commissie die ondernemers steunt. Fox weet de samenstelling al: burgemeester Sander Schelberg, wethouder Marcel Elferink (binnenstadsontwikkeling) en Henk Dassen. En ze mogen Fox zelf ook bellen. Een commissie die over een flinke buidel geld beschikt. Bijvoorbeeld om  garantstellingen te regelen voor leningen aan ondernemers, die dan met een beschaafd rentetarief aan de slag kunnen. Dat geld is er wel, weet hij zeker: "Waar is de grondopbrengst van Westermaat gebleven? Het zijn tientallen miljoenen."

Henk Dassen, de eerste voorzitter van de Stichting Centrummanagement Hengelo, moet er zéker bij. Iemand die vaak ideeën laat opborrelen,  ook de man achter een nieuwe stichting die projecten aan elkaar wil koppelen die voor meer leven moeten zorgen in de binnenstad. Dassen past er bij. Maar dat weet hij zelf nog niet, lacht Fox. 

Langzame huur

Nog een tip: die commissie moet ook inventariseren welke leegstaande panden er in particulier bezit zijn. En stel die dan ter beschikking aan ondernemers, met een flexibele en 'langzame' huur, die meegroeit met de omzet. Zoals hij dat zelf in de Drienerstraat doet. 

Ook belangrijk: regel vooral zelf je zaakjes. Neem pizzabakker Fabio met zijn keuken achter de Vandaag Conceptstore. Je kunt er op koopavonden terecht. Daarnaast, achter Meesterlijke Koffie & Thee, bevindt zich theater Chez Ratatouille. Je moet dat weten, ze zijn alleen bereikbaar via de twee winkels. Beide panden zijn eigendom van Fox. Hij ging op het stadhuis niet  vragen of dat wel mocht. "Niet doen. Dan weet je wat er gebeurt. Geef ondernemers de vrijheid om te ondernemen."

Cruciaal voor een dartele binnenstad: een nieuwe invulling van het leegstaande V&D-pand. Daar moeten Hengelose zelfstandige ondernemers naartoe van buiten de centrumring, als de compacte binnenstad er gaat komen. Een Hengelo's shop-in-shop-concept. "Koester die ondernemers. En stel een verhuissubsidie in om dat te stimuleren." Waarbij de 'commissie Fox' weer een masserende rol kan spelen.

"Samenwerking maakt macht", zegt Fox. "Dat hebben we in de Drienerstraat bewezen. Het is er gezellig, klanten proeven dat. Als je de ondernemers samen in het V&D-pand kunt onderbrengen, dan maak je het daar óók gezellig. Allemaal individuele ondernemers, dat is altijd de kracht van Hengelo geweest. Dat moet weer terugkomen.”

Nog een dringende aanbeveling: kijk vooral niet naar Enschede. "Hengelo moet gewoon z’n eigen ding doen." En jazeker, de horeca is een voorwaarde voor een 'dartel' centrum. "Maar geef ze niet te veel de vrije hand. Ze moeten zich  aan duidelijke richtlijnen houden. Als je de ambtenaren daarover maar geen nota’s laat schrijven."

Laatste advies van Bert Fox, praktisch en goedkoop: meer muziek. "Vraag een amateurgroep: hier heb je 250 euro, kom eens een middagje in het centrum spelen. Want gezelligheid gaat boven alles en het kost geen drol."

Volledig scherm
Bert Fox in de Drienerstraat © Lars Smook

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.