Volledig scherm
Brigiet Schoemaker in de Wemenstraat. © Christian van der Meij

Winkelen in Hengelo met een glimlach

HENGELO - Een aantrekkelijk centrum, met als middelpunt een City Fashion voor betere merken. Brigiet Schoemaker (46) zit vol plannen om de binnenstad weer aantrekkelijk te maken.

Ze bruist van energie. Tijdens een rondwandeling door de stad, wijst ze niet op de lege panden, maar op de speciaalzaken, die Hengelo rijk is. "Mooie winkels, van enthousiaste zelfstandige ondernemers, zegt ze. Het is Brigiet Schoemaker ten voeten uit.

De eigenaresse van een kapsalon en voorzitter van de Stichting Beleef Hengelo is positief. "Als ik een leeg pand zie, dan denk ik eerst: 'wat jammer'. Daarna denk ik: 'Zo'n leeg pand biedt ook weer nieuwe kansen. Maar die moet je wel grijpen."

De rondwandeling met Brigiet Schoemaker begint in de Wemenstraat, waarin ook haar eigen kapsalon Styling'S is gevestigd. Enthousiast wijst ze in het rond. "Kijk, de ene speciaalzaak naast de andere. Allemaal zelfstandige ondernemers, die er samen wat moois van maken. Jenneboer Damesmode, boekhandel Broekhuis, Frans Kaas en Delicatessen, een prachtige bloemenzaak."

Uitstraling

We wandelen verder door de Wetstraat en de Drienerstraat. Ook hier zijn winkels van zelfstandige ondernemers te vinden. "Hengelo stond er vroeger om bekend. Mensen kwamen hierheen voor deze betere speciaalzaken de mooie modewinkels. En ja, ze zijn er nog steeds hoor." De Nieuwstraat, ooit de mooiste straat van Hengelo, heeft geen uitstraling meer, constateert ze. "Heel jammer. Zorg voor meer groen en laat het strenge uitstallingsbeleid varen."

Ambtenaren

Brigiet Schoemaker maakt zich al een paar jaar sterk voor de binnenstad van Hengelo. Ook sprak ze met ambtenaren in Enschede. Hoe trekken jullie die nieuwe bedrijven aan, vroeg ze. Samen met andere bevlogen ondernemers richtte ze drie jaar geleden de Stichting Beleef Hengelo op. 

Impuls

Het doel van de stichting is dat de binnenstad van Hengelo weer een impuls krijgt, verduidelijkt ze. "We zeggen tegen de gemeente: 'Bedenk een visie. Welke kant wil je op met de binnenstad. Stel een stadsmanager aan die het mandaat krijgt om die plannen uit te voeren, zodat Hengelo weer aantrekkelijk wordt."

City Fashion

Brigiet wijst op het lege V&D pand. Als het aan de onderneemster ligt, komt er in dat pand, en op de benedenverdieping van de Telgenflat een grote City Fashion voor betere merken. "Dat past bij de uitstraling van Hengelo. De vastgoedeigenaren staan er open voor. En daar aan de overkant, aan de zonzijde van de Markt kunnen dan terrassen komen. Dat is de plek voor horeca. Niet de zoveelste bruine kroeg, maar bijvoorbeeld een wijnbar, een lunchroom en een exclusieve koffiecorner 

Smoothiebar

"En dan hier onder de Telgentoren een Smoothiebar. Verder bankjes op de Markt. En ook belangrijk: De Markt is de ideale plek voor het houden grote evenementen. De gemeente wil het dat het Burgemeester Jansenplein het evenementenplein wordt. Maar dat is geen goed idee. Het plein is te klein."

De droom van Brigiet Schoemaker is dat iedereen met een glimlach op het gezicht rondloopt in een mooi centrum dat past bij de identiteit van ons. Van Hengelo. "Gastvrij en klantvriendelijk."

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.