Volledig scherm
Ongeloof en verbijstering in de ogen bij de toeschouwers. © AFP

‘Mensen staan te kijken en te huilen’

Ooggetuigen kijken met tranen in de ogen hoe de Notre-Dame geheel door brand wordt verwoest. ‘Alles stort in.’

De Egyptische toerist Mina filmt en maakt foto's. Net als duizenden anderen. ,,Mensen staan te huilen’’, zegt hij. ,,Er blijft niets over. De brandweer kan niets doen, lijkt het. Het vuur lijkt naar de dikke torens te kruipen.’’ Mina had zelf eerder deze week de kathedraal bezocht. 

Het vuur verspreidt een asregen in de omgeving. De politie zet een steeds groter gebied af, omdat gloeiende kooltjes en asdeeltjes op het publiek neerdalen.

Horen

,,Zelfs op deze afstand kon je het horen. Toen het dak instortte’’, zegt een andere getuige, die meekijkt vanaf een uitzichtpunt bij de Sacré-Cœur, op enkele kilometers van de kathedraal. 

De Nederlander, die liever niet bij naam genoemd wil worden, stond al op het uitkijkpunt toen de brand uitbrak. ,,Het leek eerst alsof er een beetje rook achter de kerk vandaan kwam’’, vertelt de man. Vervolgens bleek dat de Notre-Dame zelf in brand stond en sprong het vuur over naar het dak. ,,Binnen een kwartier ging het van een klein beetje naar heel erg veel’’, schetst hij de wijze waarop de brand zich ontwikkelde.

De Nederlander bekijkt de brand in het bijzijn van honderden mensen. Toeschouwers maken vanaf het uitzichtpunt foto’s van de vlammenzee. ,,Het staat hier vooral vol met Amerikanen’’, die stelt dat het ‘wel pijn doet’ om te zien hoe de vlammen uit het historische gebouw slaan.

Kijk hier naar beelden van de brand:

Volledig scherm
© AFP
  1. Justitie vervolgt verdachten voor neerschieten MH17

    Justitie vervolgt verdachten voor neerschie­ten MH17

    Het Openbaar Ministerie in Nederland gaat vier verdachten vervolgen voor de moord op 298 inzittenden van vlucht MH17. Deze commandanten, drie Russen en een Oekraïner, zouden betrokken zijn geweest bij het neerschieten van het toestel met een BUK-raket. De rechtszaak start op 9 maart 2020, maar er komt geen uitleveringsverzoek. Dat heeft het Joint Investigation Team (JIT) vanochtend bekendgemaakt tijdens een besloten bijeenkomst voor nabestaanden.
  2. Bellingcat: ‘Russische inlichtingenofficier zette neerhalen MH17 in gang’

    Bellingcat: ‘Russische inlichtin­gen­of­fi­cier zette neerhalen MH17 in gang’

    Onderzoekscollectief Bellingcat heeft in kaart gebracht wie er medeverantwoordelijk zijn voor het neerhalen van vlucht MH17. Zij hebben aanwijzingen dat het team van de Russische inlichtingenofficier Sergej Doebinski het neerhalen ingang heeft gezet. Echter, wie exact opdracht heeft gegeven om de Buk-raket af te vuren en wie vervolgens de raket afvuurde, is nog altijd niet met zekerheid vast te stellen, zeggen de burgeronderzoekers.