Volledig scherm
Joost Eijsbouts bij Notre Dame voor de inzegening van de Mariaklok.

Nederlandse Mariaklok hangt in Notre Dame: ‘Als de klokken verloren gaan, is dit echt een ramp’

Ze hangt al sinds 2013 in de Notre Dame in Parijs: de Mariaklok die werd gegoten in de Koninklijke Klokkengieterij Eijsbouts in Asten. Nu de iconische kerk in brand staat, maakt directeur Joost Eijsbouts zich zorgen: ,, Het klokgeluid van de Notre Dame is zo uniek en beroemd, het idee dat onze klok daar tussen hangt is natuurlijk geweldig. Als dat verloren gaat, dan is dit echt een ramp.”

Je moet onder normale omstandigheden van goede huizen komen om een kerkklok te beschadigen, vertelt Eijsbouts, maar bij zo'n brand is dat een ander verhaal: ,, Als de klokken geleidelijk opwarmen, zoals bij deze brand waarschijnlijk het geval is, dan kunnen ze heel wat hebben. Een paar honderd graden is dan geen probleem. Het gevaar komt dan pas als er geblust gaat worden.” Als de klokken te snel afkoelen door het bluswater kan het misgaan. ,, Als de klokken door de brandweer worden natgespoten en te snel afkoelen, dan gaan ze onverbiddelijk scheuren. Dan is er niks meer aan te doen. Als ze dus de torens gaan blussen of natmaken ter bescherming, kunnen ze de klokken flink beschadigen. Ik ben bang dat ze daar niet echt rekening mee houden", vertelt de directeur. 

Overstijgt de menselijke maat

,,We hebben hier allemaal onze ziel en zaligheid in die klok gelegd", gaat Eijsbouts verder. ,,Je maakt iets met het idee dat het daar over 500 jaar nog hangt. Dat is natuurlijk geweldig, dat overstijgt de menselijke maat. Als dat door zulk onheil verloren zou gaan, zou dat iedereen hier in het bedrijf wel raken. Er gaat geen dag voorbij of iemand herinnert ons aan die klok.”

Alleen bij speciale gelegenheden

De grote Mariaklok, die in de linkertoren van de kathedraal hangt, wordt alleen bij speciale gelegenheden geluid. Eijsbouts: ,,Ze verving een klok uit de 17e eeuw die met pensioen moest. Ze luiden haar alleen bij staatsbegrafenissen of andere bijzondere gebeurtenissen. En elke zondag luidt ze met de kleine klokken mee om dat unieke klokgeluid te creëren wat zo beroemd is.” Elke dag was de klok ook voor honderden toeristen te bekijken. ,,Klokken betekenen voor iedereen iets anders. Ze vertalen voor iedereen een andere emotie, omdat ze bij zo veel verschillende gelegenheden luidden.”

Volgens Eijsbouts is de impact van de brand nog veel groter dan alleen de iconische klokken. ,,Het is een stuk wereldgeschiedenis dat afbrandt. Ongelofelijk triest.”

Volledig scherm
De bewuste Mariaklok. © Ton van de Meulenhof
  1. Justitie vervolgt verdachten voor neerschieten MH17

    Justitie vervolgt verdachten voor neerschie­ten MH17

    Het Openbaar Ministerie in Nederland gaat vier verdachten vervolgen voor de moord op 298 inzittenden van vlucht MH17. Deze commandanten, drie Russen en een Oekraïner, zouden betrokken zijn geweest bij het neerschieten van het toestel met een BUK-raket. De rechtszaak start op 9 maart 2020, maar er komt geen uitleveringsverzoek. Dat heeft het Joint Investigation Team (JIT) vanochtend bekendgemaakt tijdens een besloten bijeenkomst voor nabestaanden.
  2. Bellingcat: ‘Russische inlichtingenofficier zette neerhalen MH17 in gang’

    Bellingcat: ‘Russische inlichtin­gen­of­fi­cier zette neerhalen MH17 in gang’

    Onderzoekscollectief Bellingcat heeft in kaart gebracht wie er medeverantwoordelijk zijn voor het neerhalen van vlucht MH17. Zij hebben aanwijzingen dat het team van de Russische inlichtingenofficier Sergej Doebinski het neerhalen ingang heeft gezet. Echter, wie exact opdracht heeft gegeven om de Buk-raket af te vuren en wie vervolgens de raket afvuurde, is nog altijd niet met zekerheid vast te stellen, zeggen de burgeronderzoekers.