Volledig scherm
Adrianne Brouwer © Lars Smook

Adrianne Brouwer van gymvereniging Neede clubheld 2017

NEEDE - Na de laatste tussenstand ontving ze al tal van felicitaties. Maar Adrianne Brouwer hield de boot nog af. "Het zegt nog niets." Maar het werd alsnog bewaarheid: de 53-jarige gymnastiekleidster van NGV Neede is clubheld van het jaar. Ze won de regionale verkiezing van deze krant glansrijk.

Maar liefst 469 mensen stemden op Brouwer. "Ongelooflijk hoe het in Neede leeft", merkte ze zelf al. "Ik kon de laatste weken de straat niet meer op zonder aangesproken te worden."

Met dank aan Annie Bruntink, de vrouw die haar nomineerde en vervolgens een rol van campagneleider op zich nam. Bruntink wierf actief stemmen. En daarin ging ze best ver. "Zelfs bij de supermarkt. 'Al op Adrianne gestemd?', vroeg ik dan aan mensen. 'Maar die ken ik niet eens', hoorde ik dan weleens. 'Maakt nich oet, gewoon stem'n', zei ik dan."

Het is het resultaat van een heuse moeder-dochter-relatie. 'Leasemoeder', klinkt het bij Brouwer. 'Bonusdochter' zegt Bruntink. "We hebben elkaar in 1983 leren kennen op het zwembad, waar Adrianne werkte. Wat een fantastisch mens, dacht ik direct. Het klikte direct tussen ons."

Jarenlang actief

Beide vrouwen zijn uit hetzelfde hout gesneden, zo blijkt. "We doen allebei veel, zijn beiden betrokken", zegt Brouwer. "Annie was ook jarenlang actief bij de gymnastiekvereniging, heeft daar veel voor betekend. Toen ik jonger was, gaf ze me altijd advies, was ze er altijd voor me."

Dat is nog steeds zo. Maar dat is niet de reden dat Bruntink haar nomineerde. "Adrianne verdient dit enorm, vooral omdat ze zoveel voor anderen betekent. Ze maakt van niets iets. Als er een paard moet komen bij een voorstelling, regelt ze een echt paard." Dat Brouwer de clubheld van het jaar is, vindt Bruntink "heel verdiend." Zelf maakt de uitverkiezing Brouwer vooral "heel gelukkig", maar vooral voor de waardering, die het haar brengt. Dat ze voor haar club 10.000 euro kan winnen in de landelijke finale, is mooi meegenomen. "Dat geld kunnen we heel goed gebruiken om materiaal te kopen. Doordat de subsidiekraantjes dichtgedraaid zijn, houdt het niet over. Zeker niet als je de contributie niet wil verhogen, omdat mensen met een kleine beurs ook moeten kunnen gymen. Dat geldbedrag kunnen we ontzettend goed gebruiken. Daar gaan we nu voor, voor de vereniging." Voor haarzelf is het allang goed. "Het geeft het gevoel dat je gedragen wordt in Neede. Dat is met geen geld te koop."

Adrianne Brouwer gaat naar de landelijke finale op 21 november.