Het aantal Twentse ziekenhuisopnames na een coronabesmetting steeg dinsdag tot 120.
Volledig scherm
Het aantal Twentse ziekenhuisopnames na een coronabesmetting steeg dinsdag tot 120. © Cees Elzenga / hetoog.nl

120 Twentenaren met coronavirus in het ziekenhuis

BORNE - Er zijn tot nu toe 120 Twentenaren in het ziekenhuis opgenomen na een besmetting met het coronavirus. Dat blijkt uit cijfers die het RIVM woensdagmiddag bekendmaakte. Relatief de meeste ziekenhuispatiënten komen uit de gemeente Dinkelland.

In absolute aantallen komen de meeste patiënten uit Enschede, blijkt uit berekening van deze krant op basis van de gegevens van het RIVM. 28 inwoners van die gemeente zijn na een positieve coronatest in het ziekenhuis beland. Daarna volgt Dinkelland, met dertien besmette ziekenhuispatiënten.

Het aantal patiënten dat in ziekenhuizen ligt verandert snel. Zo werd dinsdagmiddag nog bekendgemaakt dat het aantal ziekenhuisopnames op 106 lag. Niet bekend is hoeveel van de patiënten op de intensive care liggen, in welke ziekenhuizen ze verblijven en hoeveel patiënten er inmiddels weer hersteld zijn.

Relatieve aantallen

De cijfers die het RIVM publiceert zijn relatief, en doorberekend naar het aantal patiënten per 100.000 inwoners. Omdat er in Dinkelland veel minder mensen wonen dan in Enschede, komen daar relatief gezien de meeste ziekenhuispatiënten vandaan.

In Wierden wonen de minste mensen die tot nu toe na een positieve coronatest in het ziekenhuis belandde: ‘slechts’ twee. Bekijk in onderstaande tabel hoeveel ziekenhuispatiënten er uit alle Twentse gemeenten komen.

Over de RIVM-cijfers:

De cijfers van het RIVM elke dag publiceert gaan over het aantal overleden personen, het aantal ziekenhuisopnames en het aantal nieuwe besmettingen die gisteren geregistreerd zijn. Opnames en doden worden vertraagd geregistreerd door ziekenhuizen en GGD, waardoor toename per dag vaak kleiner is dan uit RIVM-berichten blijkt. Iemand kan vandaag overlijden of in het ziekenhuis worden opgenomen maar pas over een paar dagen doorgegeven worden aan het RIVM. Daarnaast ligt het werkelijk aantal besmettingen hoger dan het aantal dat hier genoemd wordt. Dit komt omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt.

Hengelo e.o.