Bas Westerbeek uit Borne zit in Jubail voor zijn werkgever. Hopelijk vliegt hij maandag terug, maar helemaal zeker is hij niet.
Volledig scherm
Bas Westerbeek uit Borne zit in Jubail voor zijn werkgever. Hopelijk vliegt hij maandag terug, maar helemaal zeker is hij niet. © Bas Westerbeek

Bas Westerbeek uit Borne hoopt dat hij nog weg kan uit Saoedi-Arabië

BORNE - Vijftienduizend Nederlanders hebben zich aangemeld op de repatriëringssite van minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok. Een van hen is Bas Westerbeek uit Borne. Hij zit in Saoedi-Arabië.

„Het is geen garantie dat ze me ook terughalen”, realiseert Westerbeek zich in zijn hotelkamer in Jubail, een stad vlakbij Damman aan de Perzische Golf. Afgelopen week lanceerde het ministerie van buitenlandse zaken een website waarop Nederlanders in het buitenland zich kunnen aanmelden.

Er wordt steeds minder gevlogen

Inmiddels hebben vijftienduizend mensen dat gedaan, ze zijn klem komen te zitten in de wereldwijde coronacrisis. Er wordt steeds minder gevlogen, steeds meer landen gooien hun grenzen dicht. Westerbeek hoopt dat hij 30 maart met een reguliere vlucht naar huis kan. Maar helemaal zeker is hij niet. 

Twents bedrijf

De inwoner van Borne zit in Saoedi-Arabië voor zijn werkgever, Stork Thermeq uit Hengelo. Als productspecialist zorgt hij ervoor dat de ketels van het Twentse bedrijf kunnen worden gebruikt voor de olieraffinage op het Arabische schiereiland. Hij doet dat vaker, eerder dit jaar was hij ook al in het Midden-Oosten.

Inmiddels 900 gevallen

Ook Saoedi-Arabië komt steeds meer in de greep van corona. Er zijn nu 900 gevallen, twee doden. Westerbeek zag de bui al hangen en reisde op eigen initiatief met een binnenlandse vlucht vanuit het westen van het land naar Jubail, vlakbij het internationale vliegveld van Damman.

Avondklok en alle winkels dicht

Een goeie zet, want inmiddels zijn alle binnenlandse vluchten geschrapt. Ook is er een avondklok ingesteld en zijn alle winkels dicht. Het is er nog prima te doen, Westerbeek werkt vanaf zijn hotelkamer met laptop en komt alleen buiten voor een bezoek aan de supermarkt. Maar hij wil wel naar huis, waar zijn vrouw er in deze coronatijd alleen voor staat met hun drie kinderen.  

Lastig terug

Afgelopen week kwam de site www.bijzonderebijstandbuitenland.nl in de lucht, een initiatief van het ministerie van buitenlandse zaken voor de duizenden Nederlanders die ergens in het buitenland zijn en niet of lastig terug kunnen. Minister Blok maakte duidelijk dat ook mensen die een retourvlucht hebben geboekt, er verstandig aan doen om zich bij de site in te schrijven.  

Een maximale inspanning

Blok gaf aan dat het voor mensen die in landen zitten waar niet zoveel Nederlanders verblijven, lastiger zal worden om ze terug te halen. ,Om deze specifieke groep mensen, toch veilig naar huis te brengen, is een maximale inspanning noodzakelijk’’, stelde hij. Garanties geeft hij niet.

Hengelo e.o.