Handhavers, politie en verkeersregelaars hebben de handen vol aan de coronamaatregelen in de binnenstad.
Volledig scherm
Handhavers, politie en verkeersregelaars hebben de handen vol aan de coronamaatregelen in de binnenstad. © News United / Dennis Bakker

Boa’s hebben de handen vol aan de coronamaatregelen in de Enschedese binnenstad

ENSCHEDE - Het is peentjes zweten voor de Enschedese boa’s die de coronamaatregelen moeten handhaven. Er zijn eigenlijk maar zes fte’s beschikbaar voor deze stressvolle klus, zegt manager Vincent Wolters. „Het idee dat er genoeg handhavers zijn, klopt helemaal niet.”

Je zal maar boa zijn op dit moment. In IJmuiden werd afgelopen week nog een handhaver het ziekenhuis in geslagen. Het corrigeren van mensen en ze erop wijzen dat ze afstand moeten houden, maakt niet het mooiste in iedereen los. 

Voor corona al minimaal voldoende

In Enschede is het maar een klein clubje dat deze klus samen doet, zegt Vincent Wolters. „Eind 2018 hebben we extra geld gekregen omdat we veel te weinig capaciteit hadden, ook vergeleken met andere gemeenten. Daarmee was het minimaal voldoende, maar dat was vóór corona.” 

Corona heeft nu prioriteit

Nu ligt alle prioriteit bij het handhaven van de coronamaatregelen. „Dat gaat over volksgezondheid en veiligheid, dus dat is belangrijk. Het kost dus ook veel capaciteit, en dan moet je keuzes maken.” Er valt minder te kiezen dan je zou denken. 

„Veel van onze taken worden betaald met gelabeld geld. Dat mag je dan niet aan andere dingen uitgeven. Bijvoorbeeld toezicht houden op parkeren wordt betaald uit de parkeerverordening. Hetzelfde geldt voor afval. Al met al heb ik iets van 24 fte’s waarvan ik er maar 6 overhoud voor overige dingen.”

Scooters die de vouwen uit je broek rijden

Met die 6 fte’s moet hij het doen. Het scooterverbod, dat inmiddels vertraging heeft opgelopen, zou een bijkomende taak zijn. „Als je extra inzet op scooters, kan je andere dingen niet doen.” 

Niet dat hij niet achter dat verbod staat. „Je moest eens weten hoeveel meldingen wij krijgen van scooters die mensen de vouwen uit de broek rijden. Maar er komen tegelijk ook allerlei andere meldingen binnen, van burgers, van bedrijven. Wij moeten keihard achter alle meldingen aanlopen. Het is dweilen met de kraan open.”

Fantastisch vak

Hoe gaat het met de handhavers die op straat de mensen moeten aanspreken? „Hier in Enschede blijft het gelukkig beperkt tot af en toe een incident, meer schelden enzo.” Hoe houd je je werk vol? „Wij hebben elke dag een briefing en we hebben goeie gesprekken hierover, want dat heeft natuurlijk wel impact. Maar de collega’s vinden het nog steeds een fantastisch vak. Het klinkt hard, maar dat soort dingen horen er ook wel een beetje bij natuurlijk. En ze worden erop getraind.” En mocht het toch misgaan, dan springt de politie snel bij. 

Genoeg waarschuwingen geweest

Deze zaterdag helpen de boa’s uiteraard bij het handhaven van de strengere maatregelen in het Enschedese centrum. Wolters heeft geen moeite met het uitdelen van boetes. Er zijn genoeg waarschuwingen uitgedeeld, zegt hij. „Als mensen echt te dicht bij elkaar lopen, gaan we bekeuren. Iedereen weet hoe het werkt, we zijn al maanden zo bezig. Je hoeft zo’n drukke straat niet in te lopen, je kunt ook omlopen. Het is een keuze.”

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.