ALMELO - Rechtbank Almelo; meervoudige kamer behandelt strafzaak waarin 5 mannen worden verdacht van het gooien van brandbommen tegen de Marokkaanse moskee in Enschede. EDITIE: REGIO
FOTO: Lars Smook LS20160929
Volledig scherm
ALMELO - Rechtbank Almelo; meervoudige kamer behandelt strafzaak waarin 5 mannen worden verdacht van het gooien van brandbommen tegen de Marokkaanse moskee in Enschede. EDITIE: REGIO FOTO: Lars Smook LS20160929 © Lars Smook

‘Coronaspuger’ uit Borne nog 14 dagen vast

ALMELO - De 43-jarige man uit Borne,die afgelopen weekeinde een Almelose agent bespuugde met dreigende taal over corona, blijft nog 14 dagen vastzitten. De rechter-commissaris heeft dat woensdagmiddag besloten. 

Het bespugen van agenten in coronatijd wordt door het Openbaar Ministerie (OM) hoog opgenomen. Corona kan dodelijk zijn. Ze wil daarom deze spugers en ‘corona-kuchers’ vervolgen voor minstens zware mishandeling. Er wordt ingezet op snelrecht, meteen lik-op-stuk. Of het in dit geval ook gebeurt is nog niet bekend. De eerst komende snelrecht-zitting in Almelo is volgende week woensdag. Op dit moment is die zaak rond de 43-jarige Bornenaar nog niet ingepland. 

Al celstraffen opgelegd

Elders in het land is voor het dreigen met corona en daarbij te spugen of opzettelijk te hoesten door de rechtbanken in Utrecht en Den Haag al snelrecht toegepast. Er zijn werk- en zelfs celstraffen opgelegd. Een 28-jarige man uit Lelystad kreeg een werkstraf van 40 voor het bespugen van een bedrijfsleider van een supermarkt. Een vrouw Uit Noordwijkerhout kreeg vier weken cel opgelegd, waarvan twee weken voorwaardelijk, voor het in het gezicht spugen van een agent.

Spugen maakte indruk

In Tubantia vertelde de bespuugde agent Jacomijn Heupink dat het incident een behoorlijke impact had. „Ik zag de grote klodder op mijn  gezicht afkomen, maar ik had genoeg afstand gehouden dus werd niet geraakt. Maar daarna ga je twijfelen. Je zag de grote klodder, maar niet de kleine spetters en het ademvocht. Daarna vraag je je toch af:  zijn die dan toch op me gekomen? Heb ik die ingeademd? En stel dat hij echt corona heeft?”

In samenwerking met indebuurt Almelo

Almelo e.o.