Fysiektrainer Balder Berckmans stuur elke avond de spelers van FC Twente een programma.
Volledig scherm
Fysiektrainer Balder Berckmans stuur elke avond de spelers van FC Twente een programma. © Lars Smook

FC Twente-spelers krijgen huiswerk tijdens coronacrisis

ENSCHEDE - Niet alleen de scholieren, maar ook voetballers hebben huiswerk. Bij FC Twente krijgen ze elke avond het programma voor de volgende dag doorgestuurd.

Enkele kapitaalkrachtige Bundesligaclubs hebben het iets grootser aangepakt. Die leverden vorige week doodleuk een hometrainer of een loopband bij de spelers af. Die luxe kunnen de Nederlandse clubs zich niet permitteren.

Bij FC Twente stuurt fysiektrainer Balder Berckmans elke avond de spelers een programma voor de volgende dag door. De ene keer is dat een bosloop, dan een fietstocht of wat interval. De club maakt daarbij gebruik van Strava en dat is een website en mobiele applicatie waarmee sportprestaties kunnen worden bijgehouden via gps. In de wereld maken miljoenen sporters gebruik van dit programma, waarmee je je activiteiten vast kunt leggen en je prestaties over een bepaalde periode kunt vergelijken met elkaar. Bij FC Twente kunnen ze via Strava precies zien welke speler is ingelogd en of hij zich aan het programma houdt. De meeste individuele dagelijkse sessies duren een uur tot anderhalf uur.

Aitor nog in Spanje

Bij FC Twente komen alleen de geblesseerde spelers dagelijks naar het trainingscomplex in Hengelo. En dat gebeurt per toerbeurt, zodat er geen meerdere voetballers tegelijk in een ruimte zijn. Op dit moment werken Haris Vuckic, Emil Berggreen en José Matos verder aan hun herstel. Aitor zat al voor de uitbraak van het coronavirus in zijn vaderland Spanje. De aanvaller probeert zo goed en zo kwaad als dat kan, thuis verder te revalideren, maar door alle problemen is de kans groot dat hij niet meer terugkeert bij FC Twente en zijn laatste wedstrijd voor de club heeft gespeeld. Het contract van Aitor loopt af. Hij kampt al tijden met een voetblessure. De overige buitenlanders in de selectie zijn allemaal in Nederland.