Volledig scherm
PREMIUM
© Rijnhout Media

Hoe ons reisgedrag in Oost-Nederland sinds corona drastisch veranderde in zes grafieken

Waar jongeren hun reisgedrag massaal aanpassen, gaan ouderen weer net zo vaak de weg op als voor de coronacrisis. Ook winkelen we fors meer en is het op de A1 bij Deventer drukker dan voor de uitbraak. Nu het land langzaam van het slot gaat, komt Oost-Nederland weer op gang. Hoe ons reisgedrag drastisch veranderde in zes grafieken.

‘We mogen weer een beetje meer’, kopte deze krant afgelopen woensdag na de persconferentie van minister-president Mark Rutte. Ons land gaat langzaam van het slot af en dat is te merken op de weg: we gaan weer massaal naar de winkel, huisarts of tandarts en het wordt drukker op de snelwegen in de regio.

Onderzoeksbureau DAT.Mobility uit Deventer bracht op verzoek van deze krant ons reisgedrag in beeld. Dat doen zij middels het Nederlands Verplaatsingspanel (NVP), waarbij de verplaatsingspatronen worden geanalyseerd van ruim 5000 mensen die dagelijks samen bijna 15.000 reizen afleggen.

Poll

Coronavirus of niet, ik trek er gewoon op uit

Coronavirus of niet, ik trek er gewoon op uit

  • Tuurlijk, ik pas mijn reisgedrag niet aan (6%)
  • Ja, maar ik reis wel minder dan voor de crisis (31%)
  • Nee, ik blijf nog altijd zoveel mogelijk thuis (63%)
2670 stemmen

Het meest opvallend in zes grafieken: Waar jongeren hun reisgedrag massaal aanpasten, gaan ouderen weer net zo vaak de weg op als voor de coronacrisis. Ook zijn we de laatste weken fors meer gaan winkelen en neemt het verkeer op onze snelwegen sterk toe.

 (gevisualiseerd door Dominique Voss)

Grafiek 1: Een blokje om na het eten

Ziet u ook zoveel mensen op straat wanneer u na het eten een rondje loopt? Dat kan kloppen. ,,We zien een fors aantal mensen die na het avondeten besluiten om een blokje om te gaan”, vertelt Van der Drift. Een groot verschil met de periode voor de crisis.

,,Toen zagen we die piek juist rond lunchtijd, wanneer werknemers een rondje gingen maken met elkaar in de pauze. Dat is door de crisis bijna geheel weggevallen en het lijkt erop dat we in plaats daarvan ’s avonds denken: we moeten nog bewegen.”

Grafiek 2: Autoverkeer in Oost-Nederland fors afgenomen

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.