Archieffoto
Volledig scherm
Archieffoto © Christian van der Meij

Horeca in Hengelo wil ruimere terrassen na coronacrisis

HENGELO - Ook als de maatregelen rond het coronavirus ophouden wil de horeca voorzichtig blijven. De gemeente Hengelo zou tijdelijk een toestemming moeten geven voor ruimere terrassen.

Mensen zijn misschien bang straks weer op een terras plaats te nemen uit vrees voor besmetting door het coronavirus. "Juist om die drempelvrees weg te nemen willen wij tussen de tafeltjes 1,5 meter afstand houden", zegt voorzitter Berto Mulder van de Koninklijke Horeca Nederland afdeling Hengelo. "Daarvoor is het nodig dat de terrassen tijdelijk ruimer opgesteld worden. De gemeente zou dat moeten goedkeuren." Een brief van die strekking is inmiddels bij de gemeente Hengelo bezorgd.

Wegblijven uit voorzorg

"In de beginperiode verwacht ik dat mensen wegblijven uit voorzorg en dat snap ik wel", aldus Mulder. "Maar als wij als horeca nu zelf de veiligheidsregels goed in acht nemen, dan is er een mouw aan te passen. De gemeente moet dan wel willen meewerken. Verruiming is ook wenselijk om geen capaciteit aan zitplaatsen te verliezen." Dat is ook meteen zijn tweede argument, want de horeca heeft het zwaar door de verplichte sluiting.

Quote

In de beginperio­de verwacht ik dat mensen wegblijven uit voorzorg

Berto Mulder, Koninklijke Horeca Nederland afdeling Hengelo

Maandomzet

De verwachting is dat een aantal horecabedrijven in de stad mogelijk failliet gaat. Er zijn nu meer dan 120 horecabedrijven. Het verlies aan maandomzet waaruit alle vaste lasten worden betaald nekt ze. Horecagelegenheden zoeken zelf al naar oplossingen. Zo is Café Goodfellas een actie begonnen waarbij T-shirts met de opdruk 'Goodfellas' worden verkocht. 5 euro van de verkoopprijs is voor het café.

De Koninklijke Horeca Nederland vroeg al eerder om hulp en steunmaatregelen voor de horeca, zoals kwijtschelding van gemeentelijke belastingen.

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.