Medici in het Deventer Ziekenhuis tijdens de coronacrisis werken in beschermende kleding.
Volledig scherm
Medici in het Deventer Ziekenhuis tijdens de coronacrisis werken in beschermende kleding. © Deventer Ziekenhuis

RIVM: 134 sterfgevallen en 447 nieuwe ziekenhuisopnames, minder dan gisteren

De afgelopen 24 uur zijn er in Nederland 134 meldingen gedaan van mensen die zijn overleden aan het coronavirus. Het totaal aantal overleden patiënten komt daarmee op 1173. Dat meldt het RIVM in de dagelijkse update.

Het aantal positief geteste patiënten staat nu op 13.614. Dat is een stijging van 1019 personen ten opzichte van gistermiddag. 5159 coronapatiënten zijn opgenomen (geweest) in een ziekenhuis, een stijging van 447 personen.

Gisteren kwamen er 175 doden en 722 ziekenhuisopnames bij. Daarmee zijn de twee belangrijkste cijfers vandaag dus iets gunstiger. 134 meldingen van sterfgevallen is nog wel altijd het een-na-hoogste aantal tot nu. Er zijn tot nu toe twee sterfgevallen gemeld van personen jonger dan 50 jaar, beide met ernstige onderliggende gezondheidsproblemen.

‘De eerste effecten van de maatregelen lijken zichtbaar te worden’, zegt het RIVM bij de nieuwe cijfers. ‘De trends in de opnames per provincie zijn onveranderd ten opzichte van gisteren. Noord-Brabant lijkt over de piek van het aantal nieuwe ziekenhuisopnames heen te zijn. In Zuid-Holland, Noord-Holland, Gelderland en Limburg is dit nog niet zichtbaar. In de provincies Friesland, Groningen, Drenthe, Flevoland en Zeeland is het aantal ziekenhuisopnames stabiel laag.’

Meldingen

Toch zijn weinig echt harde conclusies te trekken uit de dagcijfers van het RIVM. Het gaat ‘slechts’ om meldingen van nieuwe sterfgevallen en nieuwe ziekenhuisopnames die tussen 31 maart 10 uur en 1 april 10 uur zijn binnen gekomen. Maar een deel van al die nieuwe meldingen gaat over gevallen van soms al dagen geleden. Alle nieuwe gevallen worden in een grafiek verwerkt waaruit dan steeds beter te zien is hoe hard het aantal nieuwe gevallen nog stijgt, of uiteindelijk misschien zelfs daalt.

De nieuwste cijfers zijn inmiddels ook ingevoerd in die grafiek. Kijkend naar het aantal mensen dat in het ziekenhuis is opgenomen, ‘begint het er echt op de lijken dat de groei afvlakt', zegt Susan van den Hof, hoofd epidemiologie van het RIVM. ,,Tenzij er nog heel veel achterstallige gevallen niet zijn ingevoerd, begint het er positiever uit te zien. Ik zeg er wel bij dat de verschillen per provincie nog groot zijn.” 

Het RIVM denkt te zien dat de besmettingsgraad van het virus minder wordt. Dat vertelde RIVM-directeur Jaap van Dissel vanmorgen aan de Tweede kamer. Wel zullen we de genomen maatregelen nog een tijd moeten volhouden.

Luister naar de nieuwste aflevering van Achter het Verhaal over het coronavirus:

  1. Traumaspecialist is door corona in Nederland nodig: ‘Deze strijd is een marathon’
    PREMIUM

    Traumaspe­ci­a­list is door corona in Nederland nodig: ‘Deze strijd is een marathon’

    Hij werkte onder hoogspanning in internationale conflictgebieden, maar heeft zijn werkterrein nu noodgedwongen naar Nederland verlegd. Want de coronacrisis drukt zwaar op artsen en verpleegkundigen, en Kaz de Jong leert hen daarmee om te gaan. Juist nu de maatschappij weer opstart is hij extra alert. ‘Dit is pas het eind van het begin’, zegt de trauma- en klinisch psycholoog van Artsen zonder Grenzen.