RIVM: Coronavirus aangetroffen in rioolwater, vermijd direct contact met afvalwater
In rioolwater in Tilburg en Amsterdam en bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Loon op Zand is het coronavirus gevonden. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Sommige patiënten met Covid-19 hebben het virus in de ontlasting, wat via de toiletten in het riool terechtkomt.
Delen per e-mail
Het RIVM waarschuwt mensen die met afvalwater werken. ,,Mensen die met afvalwater werken, moeten direct contact met en het inslikken en het inademen van nevel van afvalwater vermijden. Dit betekent dat zij persoonlijke beschermingsmiddelen moeten dragen die bij de werkzaamheden passen.” Volgens het RIVM lopen zij geen risico als ze beschermende kleding dragen en zich houden aan de hygiënevoorschriften.
Onderzoek
Op 17 februari deed het RIVM een onderzoek in het afvalwater bij Schiphol. De eerste twee weken werd het coronavirus niet aangetroffen in deze monsters, maar in het afvalwater van 2, 9 en 16 maart werd het virus wel gevonden. Dit was vier dagen nadat de eerste persoon in Nederland positief getest was op het nieuwe coronavirus”, laat het RIVM weten.
Op 3, 10 en 17 maart is ook afvalwater in Tilburg getest. Op die dagen is genetisch materiaal van het virus gevonden. Ook dit was binnen de eerste week na de eerste positief geteste patiënten vanaf 27 februari.
Op 3 en 18 maart is afvalwater bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Kaatsheuvel getest. Deze installatie zuivert onder andere het afvalwater afkomstig van Loon op Zand, waar de eerste gerapporteerde Covid-19 patiënt in Nederland woonachtig is. In het monster genomen op 3 maart werd het coronavirus niet aangetroffen, maar in het monster genomen op 18 maart kon wel het genetische materiaal van het virus worden aangetoond.
Eerder toonde het RIVM met dezelfde techniek norovirus, antibioticaresistente bacteriën, poliovirus en mazelenvirus in afvalwater aan.
Kraanwater veilig?
Voordat water uit de kraan komt, wordt het meerdere keren gezuiverd. In eerste instantie komt rioolwater binnen bij een waterzuiveringsinstallatie zoals die in Kaatsheuvel. In het binnenkomende water is het coronavirus aangetroffen, maar bij het verlaten niet meer. Dat laat de Unie van Waterschappen weten.
Het gezuiverde water wordt in oppervlaktewater geloosd, waarna een bedrijf als Brabant Water het bij een tweede proces met strikte eisen zuivert. ,,Er is geen relatie tussen het afvalwater afkomstig uit de rioolwaterzuivering en het Brabants drinkwater. Dit zijn twee gescheiden waterstromen”, laat Brabant Water weten.
Brabant Water maakt drinkwater van grondwater. Het diepe grondwater is goed beschermd in de bodem tegen alle microbiologische verontreinigingen, inclusief virussen. Ook de strenge hygiënevoorschriften zorgen dat het drinkwater goed beschermd is tegen alle microbiologische verontreinigingen, zoals het coronavirus. ,,Het drinkwater is veilig.”
Volgens de Unie van Waterschappen is er geen extra risico voor omwonenden in Kaatsheuvel. ,,In het water dat de rioolzuiveringsinstallatie verlaat is geen coronavirus aangetroffen. Natuurlijk moet je niet gaan zwemmen of je hond in het water laten spelen waar het water geloosd wordt, maar dat is nu niet anders dan voorheen.”
Bekijk hier al onze video's over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Nog onduidelijk of boa's avondklok mogen handhaven', politie gaat ‘alleen op excessen af’
Het is nog onduidelijk welke rol de ongeveer 24.000 boa's gaan spelen bij de handhaving van de avondklok, als die er inderdaad komt. ,,Er lijkt, maar ik zeg het voorzichtig, voorlopig voor gekozen om het handhaven alleen aan politieagenten over te laten,” zegt Ruud Kuin, voorzitten van de Nederlandse Boa Bond. ,,Dat betekent niet dat boa's geen rol gaan spelen.” -
Zorgen om Brabant: ‘Overplaatsing patiënten moeilijker, andere ziekenhuizen raken ook vol’
Het overplaatsen van coronapatiënten vanuit Brabant naar andere ziekenhuizen in het land wordt weer moeilijker. Ook in de rest van het land komen de grenzen in zicht. ,,We raken onze patiënten daardoor moeilijker kwijt", zegt Jan Kluytmans, arts-microbioloog in het Amphia Ziekenhuis in Breda. -
Zo kun je ons tips geven
Heb je een tip over een misstand? Ben je getuige van een bijzondere gebeurtenis of breaking news? Of heb je informatie waarvan je denkt dat het interessant is voor een verhaal, aarzel dan niet. Tippen kan veilig en anoniem. -
Via Publeaks anoniem tips sturen naar deze site, hoe werkt dat?
Wil je een serieuze misstand naar buiten brengen, maar ben je bang voor de gevolgen? Soms kan anoniem een tip doorgeven de oplossing zijn. Een manier om deze nieuwssite anoniem in te lichten is via Publeaks. -
Eerste contact bij zedenzaken onder jonge tieners gaat vaker via Snapchat
Sociale media spelen een steeds grotere rol bij (acute) zedenzaken onder jongeren tussen de 11 en 15 jaar, vooral via Snapchat. In ruim een kwart van de vorig jaar onderzochte zaken is het eerste contact via internet gelegd. In 2019 ging het om 20 procent, in 2018 was dat 11 procent.
-
PREMIUM
column Ik hoéf niet naar buiten, maar wil het wel graag - juist nu de avondklok dreigt
Nynke de Jong schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
PREMIUM
Corona-uitbraak op school in Boxmeer: ruim 200 examenleerlingen naar huis, toetsweek later
Alle 213 eindexamenkandidaten van Metameer in Boxmeer zijn naar huis gestuurd. Acht leerlingen blijken na een test besmet te zijn met het coronavirus. Waar ze besmet zijn geraakt, is niet bekend, aldus de middelbare school. De vmbo-eindexamenleerlingen volgen deze week thuis digitaal onderwijs. De toetsweek voor deze scholieren is verplaatst naar volgende week. -
PREMIUM
Predikant niet welkom aan ziekenhuisbed: ‘Te gek voor woorden’
Als predikant Sjaak Weststrate uit Heerde een ernstig ziek gemeentelid wil bezoeken in het Isala in Zwolle krijgt hij te horen dat hij alleen nog welkom is als hij tijdens bezoekuren en in plaats van familie komt. Niet menselijk, vindt Weststrate. Maar ook onterecht, volgens minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid heeft een patiënt in het ziekenhuis namelijk altijd recht op bezoek van een geestelijk verzorger.