Directeur André Kok doet maandag de deuren van een van de verpleeghuizen van Zorggroep Manna weer open. „We zijn blij dat dat weer mogelijk is.” Links verzorgende Ruth Schellevis.
Volledig scherm
Directeur André Kok doet maandag de deuren van een van de verpleeghuizen van Zorggroep Manna weer open. „We zijn blij dat dat weer mogelijk is.” Links verzorgende Ruth Schellevis. © Annina Romita

Twentse verpleeghuizen gaan weer bezoek ontvangen: ‘Heel voorzichtig’

ENSCHEDE - Twentse verpleeghuizen openen komende week voorzichtig weer de deuren voor bezoekers. Vanaf maandag mogen verpleeghuizen waar geen corona heerst weer maximaal een vaste bezoeker per bewoner toestaan.

De deuren gaan maandag nog niet massaal open. Een klein deel ontvangt vanaf maandag wel weer bezoek, andere volgen in de loop van de week. De Twentse verpleeghuizen nemen de tijd om zich voor te bereiden. „Ze doen er liever wat langer over, zodat het zorgvuldig gebeurt”, zegt een woordvoerster namens de Twentse verpleeghuisinstellingen. Het was ook de reden dat de Twentse verpleeghuizen niet meededen aan een landelijke proef die al op 6 mei begon met openstelling voor bezoek.

Er wordt in de meeste gevallen nog geen bezoek op de afdelingen en in de kamers van de bewoners toegestaan. Verpleeghuizen richten meestal een speciale ruimte in, waar bezoek op afspraak mogelijk is. Elkaar in de armen sluiten kan nog even niet, het is de bedoeling dat bewoners en familieleden anderhalve meter afstand bewaren. 

De tachtig bewoners van De Wingerd, een verpleeghuis van Zorggroep Manna, kunnen vanaf maandag weer bezoek ontvangen. Naast de ingang is een grote ruimte ingericht als bezoekruimte. „We zijn blij dat bezoek weer welkom is”, zegt directeur/bestuurder André Kok. 

Bewoners en familieleden van De Wingerd konden elkaar de afgelopen tijd al wel zien. In de babbelbox, waar ze met een glazen tussenwand elkaar konden spreken. En in de tuin, waar speciale vakken zijn ingericht voor een gesprekje buiten. „Maar dat is toch anders dan op een plek waar je wat meer privacy hebt.”

De andere woonlocatie van Manna, De Cypressenhof in Enschede, kan nog niet open voor bezoek. Van de 25 ouderen met dementie die op De Cypressenhof in Enschede wonen heeft het merendeel corona. Verpleeghuizen waar het virus heerst, mogen geen bezoek ontvangen. 

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.