Volledig scherm
Artist impression van de Hijschkamer die op het marktplein in Hengelo moet verrijzen. © West 8

‘Betweterige houding’

LezersbriefHENGELO - Graag reageer ik op de artikelen over het Hijschgebouw op het marktplein en de horecawand (900 m2 nieuwbouw in een stad met ongeveer 70 leegstaande panden). De herinrichting van de Enschedesestraat is erg mooi geworden, maar ik denk niet dat er één bezoeker méér door naar de binnenstad komt. De manier waarop het college de plannen van het Hijschgebouw er door probeert te drukken, is verre van chique. 

Ondanks vele protesten en tegenargumenten gaan ze gewoon vol gas door, de democratie is in deze kwestie ver te zoeken. En begin nou niet over het representatieve stemmen met betrekking tot het marktplein, want dat was ronduit een aanfluiting.

De SCH, een binnenstadsbelangenvereniging die in leven wordt gehouden door de bijdrage van de Bizz, is een groot voorstander en mede-initiatiefnemer van het plan van West 8. De SCH, die overigens ook veel goede dingen doet voor Hengelo, luistert in deze kwestie niet naar de eigen leden en hobbelt alleen maar achter het college aan. Dit geldt ook voor de horecawand: nóg meer nieuwbouw is een slechte zaak voor een stad met zoveel leegstand. Het grootste deel van de Hengelose ondernemers zit helemaal niet te wachten op deze toevoegingen, ze zijn meer gebaat bij de invulling van de huidige leegstaande panden.

Het toverwoord is het parkeerbeleid. Kijk naar omliggende plaatsen als Delden en Borne waar het vrij parkeren is. Hier in Hengelo gaat het betaald parkeren van 19.00 uur naar 18.00 uur, maak er dan 17.00 uur van, dat zal zijn vruchten wél afwerpen. De beleidsmakers van Hengelo kunnen beter die betweterige houding naast zich neerleggen en luisteren naar diegene die de expertise en ervaring in huis hebben. Daarvan zijn in Hengelo genoeg mensen te vinden. We hoeven er niet voor naar Rotterdam of Enschede om ons door buitenstaanders, enkel gedreven door financieel belang, te laten vertellen wat goed is voor Hengelo.

Berto Mulder
Binnenstadsondernemer en voorzitter KHN afdeling Hengelo

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.