Volledig scherm
De bekende groengele poster rukt op in het Hengelose straatbeeld. © Saskia Minkman

‘Bos op het Plein’ in Hengelo onderzoekt mogelijkheid van referendum

HENGELO - ‘Bos op het Plein’, het burgerinitiatief dat zich verzet tegen een Hijschgebouw op de markt in Hengelo,  onderzoekt de mogelijkheid van een volksraadpleging.

‘Bos op het Plein’ wil de politiek laten zien dat een meerderheid van de Hengeloërs niet gecharmeerd is van het Hijschgebouw. De vrees is dat het centrum nog grijzer wordt. „We vinden het bizar dat ze een gebouw op het marktplein willen”, zegt woordvoerder Esther Glas. Voor een zogenaamd raadgevend referendum zijn 2914 handtekeningen nodig. Dat aantal lijkt haalbaar omdat tot nu toe ruim 4000 mensen een petitie van ‘Bos op het Plein’ hebben ondertekend.

Hengelo op de kaart

Esther Glas sprak maandag ruim een uur met wethouder Bas van Wakeren. De wethouder noemt het ‘een constructief gesprek’ en constateert dat beide partijen het over één ding eens zijn. „We willen allebei Hengelo op de kaart zetten. „Alleen willen we dat op een verschillende manier.”  Uit een brief die vrijdag is verstuurd aan de gemeenteraadsleden, blijkt dat B & W met volle kracht het Hijsch-gebouw uitrollen. 

Niet de grootste voorstander

De SP, deel uitmakend van het college van B & W, houdt medio juni een ledenvergadering over de marktplannen. Partijlid Henk van de Wetering, lijstduwer voor de SP bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen, had daarom gevraagd. Zelf is Van de Wetering voorstander van ‘Bos op het Plein’. Volgens Vincent Mulder, SP-raadslid en afdelingsvoorzitter, was de ledenvergadering al langer gepland. Zodra meer bekend is over de kosten van het Hijschgebouw, gaat de SP met de leden in gesprek. Mulder zegt dat er wel meer partijleden kritisch zijn. Ook de fractie stelt zich kritisch op. „Wij waren binnen de coalitie niet de grootste voorstander van een Hijschgebouw op de Markt.”

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.