Volledig scherm
Archieffoto: mensen maken een keten op het marktplein om te symboliseren hoe groot het nieuwe gebouw De Hijschkamer zou worden. © Robin Hilberink

‘Bovenkamer wint het van de Hijschkamer’

LezersbriefHENGELO - Gelukkig heeft de bovenkamer het gewonnen van de Hijschkamer en wordt een enorme historische vergissing voorkomen. Het Hengelose marktplein kan gelukkig deel blijven uitmaken van wat landelijk gezien een boegbeeld van wederopbouwarchitectuur is. Een marktplein is ook in dat kader geen bouwterrein!

Nu de gemeente met betrokkenen, en dat zijn in feite alle Hengeloërs, verder wil overleggen over een andere, hopelijk veel groenere invulling van het plein, lijkt het mij niet onverstandig ook te kijken naar recente voorbeelden van pleininrichting. Zo las ik dat de grote Nederlandse tuindeskundige Piet Oudolf onlangs betrokken is geweest bij de ontwikkeling van de gerenoveerde Lammermarkt in Leiden (de 'huiskamer' van die stad), bij de herinrichting van het Gustav Mahlerplein in Amsterdam, en bij de aanleg van de Vlinderhof in Utrecht (een bewonersinitiatief). Om zijn inbreng in toonaangevende projecten als die in Bergamo (nieuwe jas voor historisch plein) en New York (9/11 herinneringstuin) niet te vergeten. Een man met een rijke ervaring op het juiste gebied naar mijn idee.

En misschien is er straks op het vernieuwde plein in een verloren hoekje nog plaats voor een piepkleine replica van het Hijschgebouw op een minisokkeltje, met een bordje ernaast waarop staat: 'Hier stond nooit een Hijschgebouw. Voor dat baken van Hengelo's industrieel verleden moet u zo'n 700 meter verderop zijn'. Goed voor het historisch besef!

Lowie Gilissen
Hengelo

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.