Volledig scherm
Journalist Martin Ruesink. © Frans Nikkels

Een hele toer

columnHeeft u ze vrijdagavond ook zo gemist, de wielerprofs die onze Nacht van Hengelo altijd aftrapten met hun rondjes door de binnenstad? Voor De Jeugd van tegenwoordig hoeft het niet meer, die stond gisteravond gewoon op het podium in een 'Fietsvrij Hengelo, voor een veilig evenement'. Geen dranghekken langs de Brinkstraat en geen opgewonden speaker die ronde na ronde analyseert wie dit keer sterke benen heeft en wie niet.

Gelukkig is er een andere spannende race op en over De Markt in Hengelo gaande. Die tussen het Hijschgebouw en het Bos op het Plein. Het is een strijd tussen kopman Bas van Wakeren namens de West8/Gemeente Hengelo-ploeg en kopvrouw Esther Glas van team Bos op het Plein. Laatstgenoemde heeft afgelopen weken de regenboogtrui gepakt in het wereldklassement affiches verspreiden en wil zich nu classificeren voor de lokale Ronde van het Referendum.

Twee topfitte ploegen, die deze zomer beide als eerste over de streep willen komen. De een met groen licht van de gemeenteraad voor het bebouwen van de Markt, de ander met een krachtig raadgevend advies van de stemgerechtigde Hengelose burgers om juist niet te bouwen, maar te planten.

Zware klim

Beide ploegen wacht komende weken een zware klim. Ploeg Bos wacht een tijdrit naar een officieel referendum, ploeg Bas moet zijn voorstel voor het Hijschgebouw van zeer overtuigende perspectieven en solide cijferwerk voorzien om de gemeenteraad te overtuigen.

Hoezo, nu nog overtuigen? Die knoop was toch al lang doorgehakt? Nog maar een paar maanden geleden leek een ruime meerderheid van de fracties het Hijschgebouw te willen omarmen? De koers is gelopen, zou je zeggen.

Dat valt nog te bezien. Hier en daar lijken in het peloton van de politiek al wat kopgroepjes en achterblijvers te ontstaan. Is er echt zoveel animo voor het strijdplan van Ploeg Bas? Hoe hard is die toegezegde invulling precies? En wie zegt niet dat het parcours straks heel snel en lang bergafwaarts voert? Een paar onzekerheden te veel in het plan, en een groot deel van het peloton knijpt wegens een acuut gevalletje van slappe knieën volop in de remmen.

Wie de race straks ook moge winnen: beide ploegen hebben de eindoverwinning al bij voorbaat aan het volk opgedragen. Kopman Bas aan de 2900 stemgerechtigde inwoners die ooit uit drie plannen het Hijschgebouw verkozen, kopvrouw Esther aan de 4000 Hengeloërs die hun sympathie voor het bos hebben geuit. Parijs is nog ver weg. Het wordt nog een hele toer deze zomer.

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.